Kuzey Makedonya'da asgari ücret tartışmaları. Maaşlara zam bekleniyor

Kuzey Makedonya'da asgari ücret tartışmaları. Maaşlara zam bekleniyor

Dünya genelindeki artan enflasyon bir çok ülkedeki maaşlarda artışa neden olmuştu. Kuzey Makedonya'da da 18 bin Denar olan asgari ücretin artması bekleniyor.

Pandemi sonrasında tüm dünyada bir durgunluk yaşanmıştı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından çok sayıda ülkede de enflasyon artışa geçti. Bu durum özellikle gıda fiyatlarında artışa neden olmuştu.

Geçtiğimiz yıl Kuzey Makedonya'da asgari ücrete zam gelmişti. Çok sayıda çalışan yeni bir zam beklentisi içerisinde.

23 Şubat 2022'de Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi’nde düzenlenen oturumda Asgari Ücret Yasası’na yönelik değişiklik teklifi oylamaya sunulmuş ve 90 milletvekilinin ‘evet’ oyuyla asgari ücret 15 bin 200 denardan 18 bin denara yükseltilmişti.

Yeni bir zam gelmesiyle birlikte asgari ücretin en az 21 bin en çok 24 bin Denar olması bekleniyor..

Komşu ülkelerde maaşlar ne kadar?

Kuzey Makedonya (359 euro), Bulgaristan (332 euro) ve Arnavutluk (248 euro)

KUZEY MAKEDONYA'DA ENFLASYON NEDEN ARTIYOR?

Kuzey Makedonya'daki enflasyon artışının nedenleri de tartışma konusu olurken bu konuyla ilgili Merkez Bankası, Ağustos ayında bir açıklama yapmıştı. O açıklama Yenibalkan.com'da da yayınlanmıştı; Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, enflasyon artışının temel nedeninin gıda ve enerji alanındaki ihraç ürünlerinde yaşanan fiyat artışı olduğu, bu fiyat artışlarının diğer ürünlerin fiyat artışına da sebebiyet verdiği bu yüzden enflasyonun arttığı kaydedildi.