Kuzey Makedonya Yine gerilimli! Ana muhalefet lideri sayımın iptal edilmesini istiyor

Kuzey Makedonya Yine gerilimli! Ana muhalefet lideri sayımın iptal edilmesini istiyor

Kuzey Makedonya'da yıllardır gündemden düşmeyen nufus sayısımı gerçekleşecek. Ana muhalefet lideri Mickovski, nüfus sayımının ertelenmesini talep etti.

Özellikle Türk ve Arnavut toplumu uzun yıllardır Kuzey Makedonya'da nufus sayımı talep etmekteydi. Ancak bu iki toplumun çağrısına rağmen nüfus sayımı yapılmıyordu. Şimdi Kuzey Makedonya kritik bir nüfus sayımına hazırlanmakta. Ancak Ana muhalefet şimdiden tepkili.

Muhalefet hem nüfus sayımının iptal edilmesini istedi hem de çıkacak sonu şimdiden kabul etmeyeceklerini ilan etti. Kuzey Makedonya siyasetindeki gerilimin ayrıntıları belli olurken Ana Muhalefet liderinin basına yaptığı açıklamaların ayrıntıları belli oldu..

Uzun bir süredir Kuzey Makedonya'da Nüfus sayımı yapılmıyor. Bu konu bir çok sivil toplum örgütü ve azınlıklar tarafından tepkiye yol açmaktaydı.

Hükümet bu konuda gerekli adımları atarak kapsamlı bir nufus sayımı gerçekleştirecek. Ancak Ana muhalefet bu konudan rahatsız.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan VMRO-DPMNE lideri Hristiyan Mickovski, yerel medyaya verdiği röportajda nüfus sayımının bir yıl ertelenmesi istedi. 

PEKİ NEDEN ERTELENMELİ?

İktidarın nüfus sayımı sürecini başarısız bir şekilde yürüttüğünü iddia eden Ana muhalefet lideri Mickovski, Makedonlar ve diğer milletlerin nüfus sayımı sonuçlarına şimdiden şüpheyle baktıklarını açıklayarak şunları kaydetti.. 

“VMRO-DPMNE olarak nüfus sayımının 2022’ye ertelenmesini istiyoruz. İkinci olarak çapraz kontrol imzaların kaldırılmasını istiyoruz çünkü sayımlar siyasi bir operasyona dönüşüyor. Üçüncü talebimiz de mukim olan vatandaşların belli olması için parmak izi okuyucuların alınmasını istiyoruz. Zaten 2021 yılının Ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde parmak izi okuyucular kullanılacak ve bu devletin bütçesine bir yük olmayacak” ifadelerini kullandı.. 

NÜFUS SAYIMINDAN ÇIKAN SONUÇLARI KABUL ETMEYECEĞİZ

Yapmış olduğu açıklamalarda hükümete de tepki gösteren Ana Muhalefet lideri başka bir bomba açıklama daha yaptı. Nüfus sayımındaki manipülasyonlara dikkat çeken Mickovski, taleplerinin kabul edilmemesi halinde çıkacak sonuçları kabul etmeyeceklerini şimdiden ilan etti...

Derlediğimiz kaynak : Yeni Balkan Gazetesi