Kur yükselince Türk İş adamlarını yönünü Kuzey Makedonya'ya çevirdi

Kur yükselince Türk İş adamlarını yönünü Kuzey Makedonya'ya çevirdi

Türkiye'de Türk lirası son günlerde Amerikan Doları ve Euro karşısında değer kaybetmeye başlayınca çok sayıda iş adamını yönünü Kuzey Makedonya gibi yakın ülkelere çevirdi.

Türk lirasındaki değer kaybı iş adamlarının ihracat iştahının kabarmasına yol açtı. Türkiye'deki ürünleri yurt dışına pazarlamak isteyen iş adamlarını ilk olarak yönünü Kuzey Makedonya'ya çevirdi.

Şirket kurmanın sadece 1 gün gibi bir sürede tamamlandığı Kuzey Makedonya'da bir çok teşvikte bulunuyor. Bunu fırsata çevirmek isteyen iş adamları liranın Kuzey Makedonya para birimi karşısında bile değer kaybetmesiyle harekete geçtiler.

Türkiye'den çok sayıda iş adamı hemen hemen her gün keşif için başkent Üsküp'e geliyor. Her alanda yatırım yapmak isteyen iş adamları Kuzey Makedonya'da gelir elde edip kazandıklarıyla Türkiye'de yatırım yapmayı planladıklarını belirtiyorlar.

KAHVE SATAN BİLE SERVET SAHİBİ OLUR

Türk lirasıyla şimdilerde Kuzey Makedonya'da bir fincan kahve 25 TL'ye denk geliyor. Ekmek fiyatları ise 6 liraya dayanmış durumda... 2017 Senesinde ise Türk lirasıyla bir fincan kahve 6 TL civarındaydı. O dönem 1 TL bozan yaklaşık 17 denar alabilirken şimdilerde 4 denar bile zor alıyor..

2.jpg

KIYAFET MAĞAZALARI KÖŞEYİ DÖNDÜ

Kurun bu şekilde değişmesiyle tekstil sektöründe faaliyet gösteren Türk firmaları adeta köşeyi dönmüş durumda. Türkiye'deki satmış oldukları bir çok kıyafet Kuzey Makedonya'da en az 2 katı fiyattan satılıyor.

Üstelik Kuzey Makedonya'daki satış fiyatına ait etiket silindiğinde Türk lirası etiketi de görülebiliyor... Aradaki fark ise büyük uçurum olarak göze çarpıyor.

TİCARET ODALARINDAN SÜRPRİZ ZİYARET

Kurun yükseldiği şu günlerde Türkiye'den aralarında Gaziantep Ticaret Odası, Giresun Ticaret Odası, İnegöl Ticaret Odası, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin bulunduğu iş adamları Yeni Balkan'da yer alan habere göre Kuzey Makedonya Türkiye Ticaret Odası’nı (MATTO) ziyaret ederek yatırımlar hakkında bilgiler aldılar..