Her Gün Onlarca Kedinin Öldüğü Başkent: Üsküp

Her Gün Onlarca Kedinin Öldüğü Başkent: Üsküp

Balkanların küçük ülkesi Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yetersiz trafik ışıkları ve denetimlerinin kurbanı sokakta yaşayan kediler oluyor. Peki Avrupa Birliği yolunda adım adım ilerleyen bu ülkede neden her gün onlarca sokakta yaşayan kedi ölüyor?

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Balkanların küçük ülkesi Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te her gün onlarca kedi hız limitini aşan araçların kurbanı oluyor.

Başkent Üsküp'te özellikle belirli noktalarda her gün onlarca kedi yaşamını yitiriyor. Şehrin en işlek caddesi Franklin Ruzvelt'te ve Debar Maalo semtinde, özellikle hafta sonları hız limitini aşan araçlar nedeniyle sokak hayvanları canından oluyor.

Yetersiz Trafik Kontrolü

Ülke genelinde yetersiz trafik kontrolü, 7'den 70'e birçok kişinin hız limitini aşmasına imkan veriyor.

Şehrin en işlek iki noktası olan Debar Maalo ve Franklin Ruzvelt'te yetersiz trafik kontrolü ve yetersiz trafik ışıkları, özellikle lüks araçların yarış pişti haline geliyor. Hafta sonları eğlence merkezlerin çıkan kişiler araçları ve motorları ile hız limitini aşarak sabahın ilk ışıklarına kadar çevreye zarar verdikleri gibi sokak hayvanlarının da ölmesine neden oluyor.

Öte yandan ülke genelinde yüksek ses çıkartan araç ve motorlar için herhangi bir düzenleme yok. Ülkede ve şehirde son dönemde sadece sokak hayvanları değil, trafik kazaları sonucu birçok yaya ve sürücü de hayatını kaybetti.

Kediler İçin Barınak Yok

Başkent Üsküp'te sokak hayvanlarının sığınacağı ve yemek yiyebileceği barınak yok.

Geçtiğimiz yıllarda sadece köpekler için açılan barınaklar yetersiz kaynak nedeniyle kapatılarak, yüzlerce köpek sokaklara bırakılmıştı. Ancak geçtiğimiz aylarda proje aşamasında olan iki barınak açıldı. Açılan barınaklar ise sadece köpeklere özel oldu.

Kedilerin Beslenmesi İstenmiyor

Başkent Üsküp'te şehrin bazı bölgelerinde grup halinde yaşayan kediler var. Her ne kadar sokak hayvanları besleyen azınlık bir grup olsa da, sokak hayvanlarının yaşadığı bölgelerde çevre sakini bu duruma karşı çıkıyor.

Sokak hayvanlarını düzenli olarak besleyen birçok kişi, neredeyse her gün sokakta yaşayan kedilerin beslenmesine karşı çıkan insanlar tarafından tehdit ediliyor.

Bu Onların Kaderi Değil

Avrupa Birliği yolunda olan Kuzey Makedonya'da her gün onlarca sokak hayvanının ölümü hiçbir basına yansımaz ve kent sakinleri tarafından 'kader' olarak da anılır.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde hayvan hakları sıkı denetime tabiyken, üye olmak üzere olan bir ülkede bu durumların yaşanması son derece üzücü. Öte yandan geçtiğimiz günlerde basına yansıyan 'hayvanat bahçesindeki birçok hayvanı beslemek için at kesildiği' haberi hiçbir hayvan aktivistini harekete geçirmeye yetmedi. Avrupa Birliği'nin bu konuda herhangi bir proje başlatmaması veya hibe vermemesi bazı hayvan hakları savunucuları ve hayvan severler tarafından halen tartışılmaktadır.