Devletten çocuğu olanlara büyük müjde! Hesaplara 3 bin lira hemen yatacak

Devletten çocuğu olanlara büyük müjde! Hesaplara 3 bin lira hemen yatacak

Devlet destekli olarak, çocuk sahibi ebeveynlere aylık üç bin liraya kadar destek sağlanıyor. Pandemi nedeniyle kapanan kreşler nedeniyle zor duruma düşen aileler için ödenek veriliyor. Her ay üç bin liraya kadar olan ödenek için başvuru nasıl yapılır?

Pandemi nedeniyle kapanan kreşler nedeniyle çalışan ebeveynler evde bakıcı tutmak durumunda kaldı. Devlet de buna destek olmak adına çalışan annelere her ay iki bin sekiz yüz lira bakıcı hibesi veriyor. Yeni yılla birlikte bu verilen ödenek artacak.

2021’de 3000 lira hesaplara yatacak

Evdeki çocuğa bakacak kimse olmayan ve çalışan anneler, bakıcılara yöneldi. Bu sebeple finansal olarak geçimini sağlayabilen aileler özel bakıcı hizmeti kuruluşlarında kolayca bir bakıcı bulabilmekte. Fakat koronavirüs salgını sebebiyle kreşlerin kapanması sonucunda mağduriyet yaşanmaması için devlet bir ödenek açtı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yürüttüğü ve Avrupa Birliği ile ortak finanse edilen ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ kapsamında hem sigortalı çalışan kadın ve sigortalı eğitimli bakıcı istihdamına teşvik amacıyla her ay annelere düzenli ödenek sağlanıyor. 2020 yılında 300 Euro, yani 2800 lira teşvik alan anneler, 2021 yılında ise 325 yani 3000 küsur lira ödenek alacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da verilen desteği 2022 yılında 350 Euro’ya yani 3275 liraya çıkarmayı hedefliyor.

Başvuru ve koşullar ne?

Her ay 3000 lira olan ödenekten yararlanmak için; İstanbul, Ankara ya da İzmir’de ikamet etme koşulu bulunmakta. Başvuru tarihinden itibaren de çocuğun 0-2 yaş arasında olması ve annenin SSK’lı (4A) olması şartları aranıyor.
Ön kayıt için tarih itibariyle 0 ila 24 ay aralığında çocuğun olması gerekiyor. Analık izni döneminde proje için başvuru yapılamıyor. İkametgahın çocuk ile aynı evde olma koşulu bulunuyor ve bekar annelerin de çocuğun vekaletine sahip olması gerekmekte. Kesin kaydın en geç gününde işveren yanında tam zamanlı ve sigortalı çalışma koşulu bulunuyor. Bunun yanında eğitimli bir çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalışıyor olması ve ücretinin en az asgari ücret olarak ödemeniz gerekiyor.

Çocuğunuza bakıcılık yapacak olan kişinin mutlaka 0-36 aylık çocuk bakımı ile ilgili kanıtlanabilir eğitim almış olması gerekiyor. Destek çocuk 36 aylık olana değin en fazla 32 ay süreyle devam ediyor.

Başvurular ise e devlet şifresi ile sgkegitimlibakici.org ya da sgk.org.tr adreslerinden yapılıyor.