Çiçeğinize aspirin verirken bilmeniz gereken uyarı! Meğer aspirin böyle verilmeliymiş

Çiçeğinize aspirin verirken bilmeniz gereken uyarı! Meğer aspirin böyle verilmeliymiş

Aspirin çiçeklere faydalı ancak aspirin çiçeklere doğru bir yöntemle verilmeliymiş. İşte çiçeğe aspirin verirken bilmeniz gerekenler

Yeniakit.com.tr sitesinde çiçeklere verilen aspirinin faydalarından söz edildi. Aspirin çiçekler için faydalıdır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan aspirin meğer çiçekler için de çok faydalıymış.

ÇİÇEKLERE ASPİRİN VERİRKEN DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Çiçeklere aspirin verirken dikkat etmek gerekiyor. Bazı kişiler aspirin çiçeklere faydalı diye sürekli çiçeklere aspirin veriyor. Bu doğru değil. 3 ayda bir kez bu uygulamayı yapmanız önerilir. Gözünüz gibi baktığınız çiçeklerin yok olmaması ve solmaması için dikkatli olmanızda fayda var.

Peki çiçeklere verilen aspirinin ne gibi faydaları var?

Yeniakit.com.tr internet sitesinde çiçeklere verilen aspirinin faydaları tek tek sıralandı.

1. Aspirin bitkilerin büyümesini hızlandırır ve verimliliğini artırır

maxresdefault-001.jpg
Bir üniversitede yapılan çalışmada, 4 adet ezilmiş aspirin ve 15 litre su içeren bir çözelti hazırlandı ve sezon boyunca her üç haftada bir bahçedeki sebzeler üzerine püskürtüldü. Sezon sonunda, aspirinli su verilen bitkilerin diğer bitkilere göre daha hızlı büyüdüğü ve daha verimli oldukları keşfedildi.

Aspirin, salisilik asit olarak bilinen aktif bir madde içerir. Bu madde söğüt kabuğundan elde edilmektedir. Salisilik asit, bitkilerdeki bağışıklık sistemini geliştirir. Bağışıklık sistemi gelişen bitkiler, büyüme hızını yavaşlatan zararlı böcekler, mantar oluşumu ve mikrobiyal saldırılarla daha kolay mücadele eder.

2. Aspirin bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler


Vertisilyum ve Fusaryum toprakta geniş çapta yayılabilen yaygın mantar hastalıklarıdır ve tüm mahsulü birkaç gün içinde yok edebilirler. Yapılan bir araştırmaya göre, aspirin sprey kullanımı, bitki üzerindeki mantarın yayılmasını önemli ölçüde azaltabilir.

Bitkiler, özellikle stresli olduklarında doğal olarak az miktarda salisilik asit üretirler. Salisilik asit, bitkileri mikrobiyal saldırıya, kuraklığa ve hatta böcek saldırısına karşı koruyan sistematik olarak kazanılmış bir direnç oluşturur. Aspirinin içinde salisilik asit olduğu için, bir aspirin çözeltisi bitkilere püskürtüldüğünde bitkilerdeki salisilik asit miktarı artar ve bitkileri koruyan bağışıklık sistemini güçlendirir.

3. Aspirin bitki ve çiçeklerin dayanıklılığını artırır

Dalından kesilmiş çiçeklerin uzun süre taze kalması nasıl sağlayabileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Vazo suyuna aspirin ekleyerek bunu yapabilirsiniz. Bir aspirin tabletini ezin, su içinde eritin ve karışımı vazo suyuna ekleyin.

maxresdefault.jpg

Dalından kesilmiş çiçeklerin solmasına neden olan kendi ürettikleri etilen maddesidir. Salisilik asit etilen üretimini azaltmaktadır. Etilen üretimi azaldığında çiçeğin solması gecikir ve daha uzun süre taze kalması sağlanır.

4. Çelikleme yöntemiyle köklendirme başarısını artırır


Çelikleme yöntemi bitkiyi dalından keserek köklendirmedir. Aspirinin içindeki salisilik asit, çelikleme yöntemindeki başarı oranını artırır. Bir bardak damıtılmış suyun içinde bir aspirin tableti eritin ve köklendirme suyunun içine karıştırın. Bitkiyi dikimden önce bir kaç saat boyunca bu suyun içinde tutun.

Çiçeğe aspirin vermek çiçeğin coşmasını ve daha canlı olmasını sağlamaktadır. Bu bilgilerden çiçek bakan herkes yararlanmalıdır.

fotoğraflar: youtube.com - kaynak: yeniakit.com.tr - derleme: uskuphaber.com

İlgili Haberler