Bildiğiniz bütün dolmaları unutun Soğan Dolması nasıl yapılır? Leziz soğan dolması tarifi

Bildiğiniz bütün dolmaları unutun Soğan Dolması nasıl yapılır? Leziz soğan dolması tarifi

Girdiği yemeğe tat veren her mevsimin vazgeçilmezi soğan, dolma olarak pişirildiğinde ortaya çıkan sonuç yüzde yüz lezzet oluyor. Soğan dolması tarifi tüm püf noktalarıyla yazımızda...

Dolma ile sarma şüphesiz Türk mutfağının en büyük nimetlerinden biri. Pirincin çeşitli soslarla harmanlanarak sebze içinde pişirilmesi ile ortaya çıkan bu efsane yemeğin çeşitli varyasyonları var. Bunlardan en güzeli ise soğan dolması… Hem kıymalı hem zeytinyağlı yapılabilen destansı yemek soğan dolması yapmanın püf noktaları yazımızda.

Soğan dolması tarifi

8 kuru soğan

200 gram kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet domates
1 adet biber
2 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2-3 dal taze nane
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
 

Sos için

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Su

Tarifi

Kuru soğanlarımızı kabuğundan soyduktan sonra göbekten dışına doğru olacak şekilde bir yarım kesik atın. Ardından genişçe bir tencerede kaynayan suya tuz ekleyin. Kaynayan suya soğanları ekleyin. Birkaç dakikada haşlanan soğanlar açılacaktır. Açıldıktan sonra soğanları süzün.

İç harcı için soğanları, maydanozu, sarımsağı ve biberi ince şekilde kesin. Küp doğranmış domates ve iç harç malzemelerinin hepsini derin bir kâseye alın ve iyice harmanlayın.

Bir taraftan da soğanların katmanlarından ayırın. Ardından soğanların içine hazırladığınız iç harcı ekleyin ve rulo gibi sarıp tencereye dizin.

Sos için olan tüm malzemeleri de başka bir kapta harmanlayın. Ardından tenceredeki dolmaların üzerine dökün. Tencereye bir tabak yerleştirdikten sonra ocakta kısık ateşte pişirin. Pirinç suyu iyice çektikten sonra altını kapatın. Dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.