Milyonlarca Borçluyu İlgilendiren Yeni Bir Düzenlemeye Gidildi! Kredi - Prim - Banka borcu...

Milyonlarca Borçluyu İlgilendiren Yeni Bir Düzenlemeye Gidildi! Kredi - Prim - Banka borcu...

Bir çok bankaya kredi borcu veya kredi kartı borcu olan vatandaşları ilgilendiren bir düzenlemeye gidildi. İşte flaş gelişmenin ayrıntıları

Borcu olanları çok yakından ilgilendiren kritik bir düzenlemeye gidildi. Bu düzenleme kapsamında borçluların bilgilendirilmesi gerekecek. Ayrıntıları ise düzenlemenin şu şekilde oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) batık alacaklarını tahsil eden varlık yönetim şirketleri için yeni kriterler belirlenerek yürürlüğe girdi. 

Bu düzenleme sonucunda Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, varlık yönetim şirketleri, devraldıkları borçlara ilişkin takip işlemlerine başlamadan önce asıl borçlu veya yasal temsilcisine yazılı bildirimde bulunulması kararlaştırıldı. 

BUNDAN BÖYLE BORÇLUYA BİLGİ VERİLECEK

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Varlık yönetim şirketleri; banka, TMSF ya da diğer mali kurumların kredi alacaklarını bilindiği gibi son dönemlerde devralabiliyorlar. Bu alacakları tahsil ediyorlar, yeniden yapılandırıp devredebiliyorlar. Banka böylece alacağını takip etmiyor, bilançosundan çıkartıyor, icra süreci ile ve mahkeme gibi süreçlerle uğraşmamış oluyor.

Öte yandan Varlık yönetim şirketleri de batık kredileri tahsil etmeye çalışıyor, edemezse hukuki süreci vatandaşlara karşı başlatıyor. BBDK’nın hazırladığı yönetmelik taslağında, ödenmeyen kredi borçlarının devredilmeden önce bankalara bildirim zorunluluğu getiriliyor. Bankalar gibi kaynak kuruluşlar, alacakların devrinden önce borçluya, borcun varlık yönetim şirketine devredileceğine dair bilgi vermekle yükümlü böylelikle olacak.

BUNDAN SONRA  - EN FAZLA ÜÇ KEZ ARANACAK

Ayrıca Finansal tüketicilere ilişkin özel hükümlerin yer aldığı bu yeni taslağa göre, varlık yönetim şirketleri yazılı bildirimde bulunulmasına rağmen borcun ödenmediği hallerde borçlu kişiyle resmi tatil günleri ve Pazar günleri hiçbir suretle artık iletişime giremeyecekler

Bu düzenleme kapsamında Diğer günlerde sadece 09.00-20.00 saatleri arasında vatandaşlarla iletişim kurulabilecek. Sonrasında ise Borçluya ulaşılamadığı durumlarda arama sayısı günde en fazla üç ile sınırlı tutulacak. Öte yandan Varlık yönetim şirketleri, borçlularla kurulan her türlü iletişimde, borçluların toplum içindeki itibarını zedeleyici iletişim ve tahsilat yöntemlerinden kaçınmakla, borçla ilgisi bulunmayan üçüncü kişileri aramamakla yükümlü olabilecek. .. Yeni Düzenlemeyle ilgili bu karar Tüm borçluları ilgilendiriyor