Merkez Bankası’ndan Kripto Para (Dijital Para) İçin Kritik Müdahale

Merkez Bankası’ndan Kripto Para (Dijital Para) İçin Kritik Müdahale

Kripto para, borsaları son günlerce ülkemizde sıklıkla kullanılıyor. Hatta Avrupa İstatistiklerine göre dünyada en çok kripto varlıklarını kullanan ülke olarak başta yer alıyoruz.

 İktidar partisi Kripto para borsasındaki yönelimleri kontrol altına almak için bazı girişimlerde bulunuyor. Merkez Bankası’nda konuyla ilgili olarak bazı kritik önlemler alabilmek için müdahalede bulundu.

 

Kripto Para Nedir ? Neden Müdahale Ediliyor ?

 

Bitcoin hayatımıza girmesiyle ülkeler dijital para birimlerine yönelik tedbirlerini almak için bazı hamlelerde bulunmaktadır. Genellikle bir kumarhanede bulunan jeton veya çip gibi borsada bir değeri olan bir para birimidir. Malların veya hizmetlerin çevrimiçi bir şekilde takas edilebilen takip edilemeyen bir dijital para birimi olarak finans alanında işlem görmektedir.

Son yıllarda Türkiye Kripto para varlıklarının ana yurdu haline gelen bir durumda bulunuyor. Coinmetrics verilerine göre Türkiye kullanıcıları Avrupa üzerinde elinde en çok Bitcoin varlığı bulunduran ülkelerin başında geliyor. Durum böyle olunca Ak Parti konu hakkında araştırmalarını sürdürmektedir.

2.jpg

Özellikle son zamanlarda bu alanda boşluklar olduğunu dile getirmektedir. BDDK kaydı bulunan kurumlar kripto varlıklarının alınıp satılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında vergi vermeyen bir çok yurt dışı kaynaklı kurum ve kuruluşlarında bu faaliyetleri Türkiye üzerinden sürdürdüğünü iyi biliyoruz.

Şuanda düzenleme sadece aktif olarak BDDK tarafından denetlenen kurum ve kuruluşları etkiliyor. Yurt dışı kaynaklı dijital cüzdanlarda büyük bir pay oluşturuyor. Bunun ile alakalı düzenlemeler geleceği fikrine şimdiden zemin hazırlandığını görmekteyiz.

Kayıtsız olan bu kuruluşların, Türkiye üzerinden alım satım yaptırdığı kripto varlıkları %30 üzerinde bir pay oluşturmaktadır. Bunlar şuanda vergilendirilemiyor, kısa süre sonra bununla alakalı da bir düzenleme gelebilir.

 

Merkez Bankası Kripto Para Müdahalesi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde insan hakları eylem planında varlıkların ve yatırımların ortam yapılarını değiştiren bazı iyileştirmeler için yeni çıkan Reform paketini duyurmuştu. Sanal ortam üzerinde de bazı değişikliklerin yapılacağının sinyallerini verildi.

Dijital Ortam konusunda yapılması planlanan değişiklikler için kısa sürede aktif rol alınması beklenmektedir. Çünkü Merkez Bankası Kripto para varlıklarına ilişkin bu düzenlemelerin elzem olduğunu söylemektedir. Yapılan yeni düzenlemelerin hedefinde Merkez Bankasının özellikle bu piyasalardaki varlıklara ilişkin ipuçları vermektedir.

Ekonomik, teknolojik alt yapılarına ilişkin zemin hazırlıyor, bunun yanında hukuki olarak alt yapısını oluşturacak bazı hamleler yapmaktadır. Merkez Bankası dijital ortamda hukuki olarak görev alınırken, aynı zamanda rekabet ortamının düzenlenmesi ve adil bir platform sağlanması için bu girişimleri yapacaklarını ifade etmektedir.

İlgili Haberler