Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?

Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?

Her geçen gün kredi borçlarını ekonomik sıkıntılar yüzünden ödeyemeyen emeklilerin sayısı artıyor. Peki, Emekli Krediyi Ödemezse Ne olur?

Bilindiği gibi son günlerde yaşanan pandamı sürecinde dünya insanları gibi bizim ülkemizde ekonomik sıkıntı yaşayan pek çok emekli bulunuyor.

Covid19 ortaya çıkmadan önce emeklilerin çektiği kredi borçları günümüzde her şeyin birden pahalanması ile ödeme zorluğunu meydana getirdi. Emekliler aldıkları emekli maaşları ile kredi borçlarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu makalemizde halkımızın kanayan yarasına değinerek bir emekli kredi borcunu ödemezse ne olur? emekli vatandaşımızı neler bekliyor? Araştırıp bilgi vermek istedik.

Emekli Krediyi Ödemezse Maaşı Kesilir Mi?

Günümüzde emeklilerin aldığı maaşlar ile geçinmeleri zorlaşırken bir de kredi borcu olan emekliler bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyorlar. Kredi borcu olan emekli krediyi ödemezse maaşı kesilir mi? Sorusu emekli olup da borcu olanların sormaya bile korktuğu sorular arasında yer alıyor. Bankalar emeklilerle düzenli maaş aldıkları için kredi vermekte zorluk çıkarmıyor. Ancak emekliler bu borcu geri öderken biraz sıkıntı çekebiliyorlar. Emekli krediyi ödemezse yasal prosedür şu şekilde işlemeye başlıyor:

  • Banka krediyi ödemeyen emekliye öncelikle 90 gün süre vererek emeklinin borcunu ödemesini bekliyor.
  • Çeşitli nedenlere dayalı olarak 90 gün içinde emekli krediyi ödemezse banka emeklinin ödemediği borcu için yasal işlem başlatıyor.
  • Emekli krediyi ödemezse banka emekli hakkında işlem başlatarak bu durumu hukuk bürosuna aktarır.
  • Hukuk bürosunun takibe aldığı emekli ödemediği krediyi ödemesi için anlaşma yoluna gidilir.
  • Emekli kredi çekerken kefil göstermiş ise banka emeklinin ödemediği krediyi kefilden tahsil edebilir.
  • Emekli kredi çekerken ev ve ya araba gibi mal varlığını ipotek ettirmiş ise bu ipoteklere bankalar el koyabilir.
  • Emeklinin ödemediği kredi borcu için evine haciz geldiğinde sadece emeklinin evinden aynısından iki tane olan değerli eşyalar için haciz uygulayabilir.
  • Emeklinin ödemediği kredi borcu için banka emeklinin evindeki lüks eşyaları haciz edebilir.
  • Yukarda saydığımız unsurların hiç biri emeklide yok ise emeklinin ödemediği kredi için yasa gereği emekli maaşı kesilmez.