Araç Sahiplerine ilgilendiren uyarı! Yaptırmayanlara cezalar yağacak herkes yaptırmalı

Araç Sahiplerine ilgilendiren uyarı! Yaptırmayanlara cezalar yağacak herkes yaptırmalı

Türkiye'deki Araba sahiplerini ilgilendiriyor! Yapmayanlar cezalar ödemek zorunda kalacak.. İşte ayrıntılar

Türkiye'de arabası olan veya araba satın almak isteyenleri ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. Bir çok kişi dikkat etmeyip önemsemediğinden cezalar yedi. Sizler de böylesi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız eğer bu uyarıyı dikkate almalısınız. Sonrasında sorun yaşadığınızda gerçekten cezası ağır olabilir:

Bilindiği gibi arabası olan herkesin uyması gereken bazı kurallar var. Bu kurallara ve yasalara uyulmadığı zaman ceza yiyebilirler. Ceplerinden yüz binlerce lira bile çıkabilir. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zorunludur. Adı üstünde zaten zorunlu araç sigortası. Ancak buna rağmen çok sayıda vatandaş bu sigortayı yaptırmıyor.

Buda ceza almalarına neden olabiliyor. Trafikte karşı tarafa verilen zararın tazminini sağlamakta olan bu sigorta hayati önem taşıdığı kadar maddi önemde taşımaktadır. Günümüzde araba fiyatlarının yükselmesiyle poliçelerin sayısında da artışlar yaşanmaya başladı.. Trafiğe çıkmış olan araçlar kaza riskine karşı sigortasını yaptırıyor. Ve Bu sigorta sayesinde maddi hasarlı kazalar - Ölüm ve sakatlık gibi durumlarda zarar sigorta tarafından karşılanıyor. 2021 yılında bir çok şeyin fiyatında artış olduğu gibi bir çok ödemelerde de limit artışı yaşandı. Bu konuyla ilgili Hürriyet gazetesi çarpıcı bir haber yayınlayarak vatandaşları bilgilendirdi.

İşte Hürriyet gazetesinde yer alan o uyarı niteliği taşıyan haberde yer alan detaylar


2021 yılında kaza başına 43 bin lira, toplamda 86 bin lira, sakatlanma ve ölümde kaza başına 430 bin lira, toplamda 2 milyon 150 bin lira ödeme yapılıyor.
 
Burada dikkat edilmesi gereken konuyu örneklemek gerekirse; herhangi bir kazaya karıştığınızda yüzde 100 oranında kusurlu bulunmanız halinde karşı tarafa verdiğiniz hasarın sadece 43 bin lirası zorunlu trafik sigortasından karşılanıyor. Kendi aracınızda oluşan hasarı ise sigorta şirketi karşılamıyor. Ancak karşı tarafın hasarı 43 bin liradan fazlaysa bu durumda kalan bakiyeyi cebinizden vermeniz gerekiyor.
 
OTOMOBİL FİYATLARI YÜKSELDİ
 
Günümüzde 30-40 bin liranın altında ikinci el otomobil kalmadı. Trafikte olup değeri milyonlarca lira olan otomobiller de bulunuyor. Tek farı 50-60 bin lira olan otomobile çarpılması halinde büyük masraflar ortaya çıkıyor. Bu nedenle yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı önlem almak da araç sahibinin elinde oluyor. Trafikte genel olarak araçlar yeni ve fiyatları da oldukça yüksek. Büyük maddi hasarlı kazalarda aracın tamir masrafı parça fiyatlarına göre yükseliş gösteriyor. Ancak trafik sigortası bu durumda sadece 43 bin lirayı ödüyor.
 
İHTİYARİ MALİ MESULİYET POLİÇESİNE DİKKAT
 
Trafik sigortası yaptırırken standart teminatların dışında sınırsız ya da belirlenen rakama göre ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılıyor. Sınırsız poliçelerde karşı tarafa verilen hasarın boyutu ne olursa olsun cebinizden hiçbir ücret çıkmıyor. Bununla birlikte herhangi bir sakatlanma, ölüm anında yine ihtiyari mali mesuliyet poliçesi devreye giriyor ve kan parasına kadar ödeme yapıyor.
 
PRİMİ 200-250 LİRA CİVARINDA, TEMİNATI SINIRSIZ
 
Red Sigorta Marmara Bölge Müdürü Tolga Seller konuya ilişkin detaylı bilgileri paylaştı. Seller, trafikteki araçlarının değerinin yükseldiğini, trafik sigortasının teminatının tek başına çoğu zaman yeterli olmadığını, yaşanan kazalar sonrasında mal sahiplerinin mağdur olduğunu, ödenemeyen tutarlar nedeniyle mahkemelerin açıldığını belirtti. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması adına zorunlu trafik sigortasına ek olarak 200-250 liraya sınırsız maddi ve manevi ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılması gerektiğini söyledi. Ekstradan olması halinde ise İMM poliçesi 350 lira civarına yapılabiliyor.
 
Seller “250 lira civarında tutan poliçeyi yaptırdıktan sonra hasarın boyutu ne olursa olsun sigorta şirketi hepsini ödüyor. Bazı sigorta şirketlerinde sınırsız ihtiyari mali mesuliyet poliçesinde 50 bin liralık muafiyet bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, bir kazaya karıştınız ve hasar boyutu 150 bin lira. 43 bin lirayı trafik sigortanız ödüyor, geriye kalan 107 bin liranın 57 bin lirasını da ihtiyari mali mesuliyet sigortasından karşılıyor. Kusurlu taraf sadece 50 bin lira ödüyor. Ancak kaskosu varsa 50 bin lirayı da kasko ödüyor ve cebinden para çıkmamış oluyor. Kaskosunda da İMM limitinin yüksek olması gerekiyor” dedi.
 
TEMİNATLAR YETERSİZ KALIYOR
 
Teminatların yetersiz kalması nedeniyle mağduriyetlerin yaşandığına değinen Seller, bu durumun araç sahiplerine acenteler tarafından anlatılması ve sorun yaşanmaması adına İMM poliçesinin yapılması gerektiğini söyledi.
 
KASKOYA DA EKLENEBİLİYOR
 
İhtiyari mali mesuliyet sigortası hem kaskosuz hem de kaskolu araçlarda geçerli oluyor. Sadece ticari olarak tescil edilmiş araçları bu durum kapsamıyor. Hafif ticari araçlarda ise İMM poliçesi geçerli oluyor. İsteğe göre hem trafik sigortasına ek olarak, hem de kaskoya eklenerek İMM alınabiliyor.
 
SIFIR OTOMOBİLLER 200 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
 
Otomotiv bayilerinin sattığı sıfır otomobillerin fiyatları neredeyse 200 bin liradan başlıyor. 200 bin liralık otomobille maddi hasarlı trafik kazası yaşanması halinde tamir masrafı büyük ihtimalle yüksek çıkıyor.

Kaynak : (Hürriyet Gazetesi )