Usta turşucuların atlamadığı bu lezzet sırrıyla siz de erimeyen turşu yapabilirsiniz

Usta turşucuların atlamadığı bu lezzet sırrıyla siz de erimeyen turşu yapabilirsiniz

Hem turşu kurarken hem de tüketirken herkesin bilinmesi gerekenleri sizler için hazırladık. Turşu yaparken eğer bir şeyler doğru gitmiyor diyorsanız mutlaka bu mutfak sırlarını deneyin.

Turşular Türk mutfağında sevilen yiyeceklerdir. Özellikle yaz aylarında hazırlanan turşular kış boyunca sofralardan eksik olmaz. Ancak lezzetli turşular yapabilmek herkesin bileceği bir şey değildir.

Eskiden büyüklerimizin yapmış olduğu turşular kuşkusuz çok daha lezzetli turşulardır. Şimdi sizlere vereceğimiz bu turşu tarifiyle sizlerde harika turşular yapabileceksiniz. Atlamamanız gereken tüm mutfak sırlarını sizlerle paylaşacağız.

Genelde yaptığım turşuları büyük annemden öğrendim. Büyük annemden öğrenmiş olduğum turşular sayesinde çok daha kıtır turşular yapabiliyorum. Ondan öğrenmiş olduğum püf noktaları ise zaman zaman komşularımla paylaşıyorum. Şimdi sizlere kaliteli turşu yapmanın sırlarını paylaşacağım.

Turşu yaparken bu kurallar doğrultusunda hareket etmeniz durumunda çok kaliteli turşular yapabileceksiniz.

Tek yapmanız gerekenleri sizler için bu içeriğimizde sıraladım. İşte Kaliteli Turşu yapmanın sırları.. Dikkat etmeniz 9 püf nokta var

Ev turşusunun en iyi yanı sebzeleri kendinizin seçebiliyor olmasıdır. Çünkü dışarıdan alınan turşularda kullanılan sebzelerin doğalları her zaman bir şüphe uyandırır. O yüzdendir ki turşu yaparken kullanacağınız sebze ve meyveleri dikkatli seçin. Özellikle diri, ezilmemiş ve çürümeye başlamamış sebzeleri seçin. Çürümeye başlamış ya formu bozulmuş sebzeler zararlı bakteriler içerdiğinden gıda zehirlenmesine neden olabilir.

CAM KAVANOZ KULLANIN

Turşu hazırlarken mutlaka cam kavanoz tercih edin. Eğer tercihiniz plastikten yana olacaksa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onaylı olup olmadığına bakın. Aksi takdirde turşu yapacağınız kabın yapımında kullanılan zararlı kanserojen maddeleri vücudunuza alabilirsiniz.

TURŞU YAPMADAN ÖNCE HER ŞEYİ YIKAYIN

Ev turşusu yaparken el değmiş her şeyi güzelce yıkayın. Kavanozdan kepçesine kadar her şeyin steril olmasını sağlayın. Özellikle durulama aşamasına dikkat edin. Yıkama esnasında kullandığınız kimyasal temizlik maddelerinden arınmış olmasına özen gösterin. Aksi takdirde turşunun fermantasyonunun düzgün oluşmasını engellemiş olursunuz. Mümkün oldukça organik temizlik ürünleri kullanın.

TUZ KULLANIMINA DİKKAT EDİN

Turşu kurarken tuz kullanıma bilhassa daha çok dikkat edin. Çünkü tuzu az eklenen turşu yumuşar, esner, karartır ve suyu bulanıklaştırır. Eğer tuzu fazla eklerseniz olgunlaşma süresi uzar. Fazla tuz atılmış turşunun tadı da haliyle fazla tuzlu olacaktır. Ayrıca salatalık turşusu hazırlamışsanız, içerisinde fazla su birikmesine neden olabilirsiniz.

KAYA TUZU KULLANIN

Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edin. Eğer sofra tuzu kullanarak turşu hazırlarsanız kullanacağınız sebzeler kısa sürede yumuşayacaktır. 1 litre suya 80 gram kaya tuzu ekleyerek ideal lezzeti yakalayabilirsiniz.

TEMİZ SU KULLANIN

Turşu kurarken mutlaka temiz su yani içme suyu kullanın. Eğer temiz olmayan çeşme suyu ile hazırlarsanız, suyun barındırdığı zararlı bakterilerde üreme meydana gelir.

OLMAZSA OLMAZI SİRKE ve LİMON TUZU

Sirke ve limon tuzu, turşu hazırlamanın olmazsa olmazlarındandır. Bamya, fasulye gibi asit oranı düşük sebzelerden turşu hazırlayacaksanız mutlaka sirke ve limon tuzu kullanın. Böylelikle turşunun hem rengini korumuş olursunuz hem de fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşumuna engel olursunuz.

TURŞUYU UYGUN ORTAMDA MUHAFAZA EDİN

Evde turşu yaparken karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edileceğini herkes bilir. Fakat ısı oldukça önemlidir. Eğer 20 derecenin üstündeki bir ortamda turşunuzu muhafaza ederseniz, zararlı bakterin oluşmasına ve hızla artmasına neden olursunuz.

BEYAZ TABAKAYA DİKKAT

Turşu kurduktan sonra yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı bekletmeden hemen alın. Oluşan bu beyaz tabaka alınmadığı sürece küf oluşturur. Haliyle turşunuz bozulmaya yüz tutar. Bu yüzden turşunuzu kurup kaldırdıktan sonra ara ara kontrol edin. Son olarak eğer uygun miktarda tuz kullanmadıysanız veya uygun sıcaklıkta muhafaza etmediyseniz bu beyaz tabaka oluşur.

TURŞU YERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Turşu yerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta turşunun tuz içerdiğidir. Normal bir salatalıkta ortalama 6 gram tuz yani sodyum varken turşusu kurulmuş salatalıkta ise 1300 gram kadardır. Turşusu kurulmuş diğer sebzelerde de durum farklı değildir. Eğer böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, mide rahatsızlığı ve ödem gibi problemleri yaşıyorsanız mutlaka fazla tüketmemeye dikkat edin.

İlgili Haberler