Dolma Severlere Türk mutfağından İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi içinin iyi pişme sırrı

Dolma Severlere Türk mutfağından İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi içinin iyi pişme sırrı

Lokum gibi yumuşacık olması nedeniyle dolma çeşitleri arasında Enginar Dolması Türk mutfağında en sevdiğim lezzetlerdendir. Peki nasıl yapılır?

Dün akşam iftarda Enginar dolması yapmıştım. Gerçekten tadına doyum olmadı. Bugün de yine yapacağım.

Yapmadan önce sizlerle tarifi paylaşmak istedim. Afiyetler olsun

İZMİR USULÜ ENGİNAR DOLMASI


İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler Neler?

  • 4 tane çiçek enginar
  • 1 çay bardağı ile pirinç
  • 1 demet dereotu (ince ince doğranmış)
  • 3-4 dal taze soğan (ince doğranmış)
  • 1 çay bardağı ile zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ile karabiber
  • 1 çay kaşığı ile yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı ile tarçın
  • 1 çay kaşığı ile tuz

İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifinin Püf Noktası Nedir?

İç kısımlarındaki tüylü kısmı iyi bir şekilde çıkarmayı ihmal etmeyelim. Mutlaka limonlu suda veya limon sürerek bekletelim ve kararmasını önleyelim. Sap kısımları ile enginarlı cacık da deneyebilirsiniz. Çok seveceğinize eminim. Şimdiden afiyet olsun!

İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

Önce enginarları yıkayalım ve saplarını çiçeğine en yakın yerlerinden keselim. Sapların en etkili kısımlarının kabuklarını soyalım ve bir kenara alalım. Pişirirken bu kısımlarını da tencereye ekleyerek kullanabiliriz. Enginarı yan yatıralım ve üstteki kısmından 2 parmak kadarını keselim. Ortasından başlayarak birkaç sıra yaprağını çekerek koparalım ve göbek kısmında yer alan tüylü kısmını da bir kaşık yardımı ile oyarak güzelce temizleyelim. İç yapraklarını dilediğimiz şekilde seyreltebilirsiniz.

Enginarı bu şekilde hazırladıktan sonra tuza batırdığımız yarım limonla içini ve yapraklarını güzel bir şekilde ovalım. Böylelikle hem kararmayacak hem de daha lezzetli olacak. iç harcını yapmak için tüm malzemeleri bir kabın içinde güzelce karıştıralım. Hazırladığımız iç harcı ile enginarları iyi bir şekilde dolduralım. Yaprakların arası yeterince açık ise onlara da iç harcından koyabilirsiniz. Doldurduğumuz enginarları yayvanca bir tencereye dizelim. Enginarların yarısına gelecek kadar sıcak suyu dolduralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Ocağın altını açalım ve pişmeye bırakalım.

Kaynamaya başladığı zaman altını kısalım ve bu şekilde yaklaşık 20 dakika kadar güzelce pişirelim. Pirinçlerin pişip pişmediği ve yapraklarının yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edelim. Piştiği zaman altını kapatalım. Piştiği tencere de soğumaya bırakalım. Dolmalar ılıklaştıktan sonra üstüne zeytinyağını gezdirelim ve bir servis tabağına alalım. Taze doğranmış dereotu serpiştirerek sevdiklerimize ikram edelim. Herkese afiyet olsun!

İlgili Haberler