Kolay Çıtır Börek Tarifi

Kolay Çıtır Börek Tarifi

Börek, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Peki çıtır çıtır börek nasıl yapılır? İşte bilmeniz gereken tarif sırları..

Börek pişirmek ustalık gerektirir. Herkesin kendine göre bir ayarı veya küçükte olsa bir sırrı vardır. Biz de en çok tercih edilen çıtır böreklerin nasıl çıtır olduğunu ve onu neyin çıtır çıtır yaptığıyla ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Ben de çıtır börek severim. Üstü nar gibi kızarmış her ısırıkta çıtır çıtır çıkan ses bir börekte aradığım şeylerden biridir. Genelde kıymalı börekler sebzeli veya peynirli böreklere göre daha çok çıtır oluyor. Bunun sebebi diğer iç harçlarının piştikçe yumuşaması.. Ee haliyle içi de yumuşak oluyor. Kıymalı börekte durum haliyle farklı tabi kıymayı doğru kavurduysanız..

İşte çıtır börek severlerin işine yaracak enfes bilgiler..

Çıtır Çıtır Börek Pişirmenin Püf Noktaları

Böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken şey pişireceğiniz kalıbı yağlamanız olacaktır. Çünkü yufkanızın dibi yapışırsa böreğiniz dağılacaktır ve çıtırlığını kaybedecektir.

Böreğinizin pişirmeden önce mutlaka en az 15 dakika dinlendirin. Eğer sosunda soda kullanacaksınız böreğinizi buzdolabında yaklaşık 1-2 saat dinlendirebilirsiniz.

Böreğinizin çıtır çıtır ve nar gibi kızarmasınız istiyorsanız fırına vermeden önce mutlaka üzerine çırpılmış yumurta veya yoğurttan yapılmış bir sos sürmelisiniz.

Öte yandan böreğinizin iç harcı da dışı kadar önemlidir. Örneğin kıymalı börek yapacaksanız kıymaların çok iyi kavrulmuş olmasına dikkat edin. Öte yandan iç malzemenizin su salmayacağından emin olun.

Böreğinizin pişirmeden önce fırınınızın tarifteki ayarda ısıtılmış olmasına dikkat edin. Eğer ısınmamış fırına böreğinizi koyarsanız hem geç pişecek hem de içi çiğ kalacaktır.

Eğer önceden hazırlayıp buzdolabında saatlerce dinlendirilmiş bir börek pişirecekseniz fırın tepsisini yağlamak yerine yağlı pişirme kağıdı kullanın.

Eğer tavada börek yapacaksanız bir miktar yani 2 yemek kaşığı sıvı yağı önceden tavaya sürmenizde fayda vardır. Ters düz ederken de yağ eklerseniz böreğiniz ekstra çıtırlık kazanacaktır.

İlgili Haberler