Lafı Dolandırmadan En Kestirme Yoldan Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Lafı Dolandırmadan En Kestirme Yoldan Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal Türk mutfağının en sevilen kahvaltılık besinlerinden. Tatlı niyetine bile tüketilebilecek harika bir lezzet. Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır? En kestirme yollarla sahte bal ve hakiki balı birbirinden kolayca ayırabileceksiniz

Hakiki bal her derde devadır ancak piyasada o kadar çok bal çeşidi var ki hangisinin gerçek bal hangisinin reçel olduğunu anlamak zorlaştı. Kimi üreticiler içine glikoz şurubu katar, kimi nişasta ile zenginleştirir, bazıları da bala benzemesi için kimyasal bileşikler kullanır.

 Uzmanların bilgileri ışığında hakiki bal nasıl anlaşılır konusunu aydınlatarak, bundan sonraki bal alımında nelere dikkat edeceğimizi bilerek yanılmayacağız.

En kestirme yoldan hakiki bal nasıl anlaşılır öğrenelim.  Bu yazıyı dikkatle okuduğunuzda aynı zamanda sahte balı da daha iyi tanıyacak ve alış veriş yaparken ne aldığınızı bileceksiniz. Hemen sözü uzatmayalım ve gerçek bal nasıl anlaşılır öğrenelim.

 

Gerçek Bal nasıl Anlaşılır?

 

Balın sünekliğini kontrol etmemiz gerekiyor, hakiki balın içinde su yoktur, bu yüzden önce balı 20 santigrat dereceye kadar ısıtıp ardından bir kaşık alarak kaşığı yukarıdan aşağıya çevirip sünekliğini kontrol edelim. Hakiki bal, kıvrıla kıvrıla inecek ve yüzeyde hava kabarcıkları oluşturacaktır.

Bunu deneme imkanı o an için yoksa, bir kaşık balı bir peçete üzerine dökelim ve peçetenin ıslanıp ıslanmadığına bakalım. Sahte bal, peçeteyi ıslatırken hakiki bal gazete veya peçete parçasını ıslatmayacaktır. Bir parça kuru ekmeği balın içine koyup 12 dakika kadar bekleyelim ve ekmeği çıkaralım.

Ekmek, balı sünger gibi emdiyse yani ekmek yumuşadıysa, bal sahtedir, ekmek sert hale geldiyse bal hakikidir. Balın içinde başka maddelerin olup olmadığını anlamanın bir yolu daha var. Elinizde bir miktar İyot varsa, bir kaşık balı su ile seyreltip içine 3 damla İyot ekleyelim. Balın sıvısının mavi rege dönüştüğünü görürseniz, balın sahte olduğunu anlayabilirsiniz.

Mavi renk bize sahte balın içine bolca un ya da nişasta eklendiğini ispat edecektir. Bir başka test ise; bir kaşık balın içine biraz ılık su katarak içine sirke damlatmaktır. Sirkeyi damlatır damlatmaz çözeltinin tısladığını görmeniz gerekir, göremezseniz bal sahtedir. Bir parça çelik teli ısıtarak balın içine koyduğunuzda, o tel yapış yapış olduysa balınız tamamen katıklı ve sahtedir. Bal hakiki olduğu oranda, ısıtılmış çelik tele yapışmayacaktır. Balın hakiki olup olmadığını bir bardak çay ile de test edebilirsiniz. Mesela bir bardak çayın içine bir kaşık bal damlatın ve ardından 10 dk bekleyin. Çay bardağının altında tortular oluşursa, balınız sahtedir. Bu uygulamalardan birini ya da kolayınıza geleni uygulayarak, sahte bal ile hakiki balı birbirinden kolayca ayırabileceksiniz.

İlgili Haberler