Horlama Neden Olur? Horlama Hangi Hastalığın Habercisi?

Horlama Neden Olur? Horlama Hangi Hastalığın Habercisi?

Uyku kalitesi sağlıklı bir yaşamında temelini oluşturur. Bedenimiz uyku sırasında kendini yeniler. Özellikle nörolojik hastalıkları olan kişilerin uykularının deliksiz olması ertesi gün hastalık belirtilerini daha az hissetmelerine neden olmaktadır.

Uykuya dalmada güçlük yaşama, çok geç saatlere kadar uyuyamama ya da uykudan çok sık uyanmak tıp literatüründe insomnia diye adlandırılan ( uykusuzluk)bir hastalıktır. Uyku ile ilgili problemlerin içinde en fazla görülen rahatsızlık ise uyku apnesidir. Bu makalede uyku apnesi nedir? kişilerde ne gibi sıkıntılara neden olur? uyku apnesinin belirtileri nelerdir? gibi soruların cevapları bulunmaktadır.

Uyku sırasında çok kısa bir süre nefes almanın durması, uyku apnesi olarak ifade edilir. Solunumun en az 5 ile 6 saniye arasında duruyor olması teşhis için en önemli kriterdir. Peki, uykuda solunum neden durur? Üst solunum yollarımızın açık olmasını sağlayan kas yapısının gevşemesiyle nefes alma sisteminin tıkanmasıyla uyku sırasında solunum durabilir. Bu durum yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan herkeste görülebilir. 

Solunum yolunda yaşanan tıkanma nedeniyle uyku sırasında kişi nefes alamaz. Bir süre sonra nefes alınamadığı için beyin uyarıcı sinyaller verir ve nefes alma mücadelesi verilir. Sonuç olarak 10 saniyeliğine duran solunum tekrar çalışır. Bu durumu yaşayan kişilerde görülen uyku apnesi belirtileri nelerdir

Uyku apnesi belirtileri

En tipik belirtisi horlamadır. Şöyle ki uykusunda solunumu duran kişi nefes alabilmek için öyle çok çaba gösterir ki bu efor neticesinde çok şiddetli bir horlama sesi çıkarır. Bu horlamanın şiddeti yanında ki kişiyi rahatsız edecek boyuttadır. Çoğu zaman aynı odada bulunan kişilerin dışında diğer odalarda bulunan kişiler bile horlama sesinden rahatsızlık duyarlar.

Doktorların tanı koymasını kolaylaştıran bir diğer belirti ise kişinin uyku sırasında nefesinin durduğunu yanında bulunan kişinin görmesidir. Bu belirtiye tanıklı uyku apnesi belirtisi denir. Bir başka belirti ise gündüz çok fazla uyku halinin olması ve çok sık şekerleme yapmaktır. Gündüz çok sık uyumanın nedeni ise gece uykusunda defalarca solunum durmasıdır. Gece uykusunun kaliteli bir şekilde olmaması gün boyu yorgun ve halsiz olmaya neden olur. Gün içinde hiç beklenmedik yerlerde kişi istemsizce uyku haline geçebilmektedir. 

Uyku apnesinin neden olduğu sorunlar nelerdir

Gece uykusunun kalitesiz olması nedeniyle ertesi gün ihtiyaç duyulan enerjiden mahrum kalınır. 

Aşırı yorgunluk hissedilir

Herhangi bir konuya konsantre olunamaz. Algılama sorunu yaşanır.

Mutsuzluk, isteksizlik, sebepsiz asabiyet hali gibi durumlar çok sık yaşanır.

Uygunsuz yerlerde uyuklama yaşanır. Bu durum çalışma ve eğitim hayatını olumsuz yönde etkiler.

En tehlikeli durum ise araç kullanırken uyuklamaktır. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin geçirdikleri trafik kazalarının en önemli nedeni trafikte uyumalarıdır.

Sabah saatlerinde başlayan ve en az öğle saatlerine kadar süren şiddetli baş ağrısı görülür.

Gece uykusunda yorgun düşen kişinin cinsel hayatı da sekteye uğrar.