Hangi Meslek Gruplarının Emekli Maaşları Daha Yüksek?

Hangi Meslek Gruplarının Emekli Maaşları Daha Yüksek?

Emekli maaşlarını hangi meslek grupları daha yüksek maaş alır çok merak edilen ve araştırılan bir konu olmaktadır.

Emekli maaşları her kuruma ve çalışma şekline göre değişiklik gösterir. SGK’ya bağlı olarak çalışan kişilerin maaşları her zaman başka meslek gruplarına göre değişiklik gösteriri. Prim ödemeleri yüksek olan meslek gruplarının maaşları her zaman çok yüksek olmaktadır.

Ülkemizde her mesleğin sigorta primi farklı ödenmektedir. Yüksek maaş alana meslekteki insanlar daha fazla sigorta primi öderken bu insanların emekli maaşları da oldukça yüksek olur. Emekli aylıklarının ne kadar olacağı sigortalı olarak çalışırken ödeme primlerine göre farklılık gösterir. Prim ödemeleri yüksek olan kişilerin maaşları de o yüzden çok yüksek olmaktadır.

Emekli Maaşı En Yüksek Meslekler Nelerdir?

Emekli olan kişilerin yüksek maaş alabilmeleri için çalışan sigortalıların en üst limitten prim ödemesi yapılması gerekir. SGK’ya bağlı olan kişiler en asgari tutarda emekli maaşı alabilirler. Doktor, mühendis, devlet memurları üst prim ödemesinden yararlandıkları için biraz farklı maaş alırlar. Emekli sandığı ve diğer sigortalılara bağlı olanlar ise en yüksek emekli maaşı alırlar. Bu meslek grupları ise;

v  Genel Müdür,

v  Lisans Mezunu Şube Müdürü,

v  Öğretmen,

v  Kaymakam,

v  Lisans Mezunu Müdürü,

v  Müsteşar,

v  Polis Memuru,

v  Başkomiser,

v  Mühendis,

v  Lisans Mezunu Hemşire,

v  Profesör,

v  Araştırma Görevlileri,

v  Avukatlar yüksek maaş alanlardır.

Emekli Maaşlarının Limitleri Ne Kadardır?

SGK emekli maaşları tutarı için üst ve alt limitler belirlenmektedir. Emekli maaşlarının ne kadar olacağı sigorta prim ödemesi ve kollarına bağlı asgari limit ile beraber hesaplanır. Bir yıl içinde ÜFE ve TÜFE oranlarına göre emekli maaşları tutarları belirlenir. SGK’ya bağlı olan emekliler 2000 senesinden önce çalışanlara eski zaman da 1.982 Türk Lirası ödenmektedir. Şimdi ise minimum 2.111 Türk Lirası maaş ödenmektedir. Bağ-Kur'lulara ise; eskiden 1.777 Türk Lirası ödenirken yeni dönemde 1.899 Türk Lirası ödenmektedir. Emekli sandığına bağlı olanların maaşları biraz daha yüksek olmaktadır. Eskiden 2.521 Türk Lirası alırken yeni dönemde ise; 2.660 Türk Lirası almaktadır.