Tepsi Böreği Tarifi

Tepsi Böreği Tarifi

Börek Türk Mutfağının en sevilen lezzetlerinden peki tam kıvamında börek nasıl yapılır? İşte Böreğin püf noktasına ilişkin bilgiler

Börek çayın yanına giden en iyi lezzettir. Yapılan börekler ister çayla ister ayranla birlikte yensin ağızda hoş bir tat bırakmaktadır. Bugüne dek böreğe hayır diyen kimseye rastlamadım. Adım başı börekçiler olsa da evde yapılan börekler bir başka oluyor.

Ancak bazen yapılan hatalar böreğin iyi olmasını engelleyebiliyor. Bu yüzden tepsi böreği yaparken bilmeniz gereken bazı bilgiler var. Şimdi sizlerle o bilgileri paylaşacağız. Sizlerde börek yaparken mutlaka bu bilgiler doğrultusunda böreklerinizi yapınız.

Tepsi böreği yaparken eğer hazır yufka kullanacaksanız yufkanın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa bu durum yufkanın kolayca parçalanması veya kabarmamasına yol açacaktır.

Yine Aynı şekilde börek içerisinde kullanılacak iç malzemenin de taze olması böreğin kıvamının tutturulması ve lezzeti açısından oldukça önemli olacaktır.

İç malzemesi sebze ağırlıklı olan tepsi böreklerinde ilk önce sebzelerin nemini alarak kullanmak böreğin hamurlaşmasını engelleyecektir.

Öte yandan Bu amaçla sebzeleri süzgeçte bekletmek ve suyunu süzmek daha sağlıklı olacaktır.

Ve Ayrıca sebzeleri hafifçe una bulamak sebzelerin yufkaya yapışmasının ve dolayısıyla yufkaların hamurlaşmasının önüne geçmesini sağlayacaktır

Aynı şekilde böreğin alt kısmında en az iki kat yufka kullanmak nemlenmeyi de engelleyecek böreğin daha iyi pişmesini ve kızarmasını sağlayacaktır.

Börek pişirirken Böreğin lezzetini artırmak için yufkayı sıvıyağ ve süt ile ıslatmak da ayrıca mümkündür. Aynı zamanda sıvıyağ yerine margarin kullanmak böreği daha gevrek yapabilir isterseniz tereyağ bile kullanabilirsiniz.

Öte yandan evde yapılan Tepsi böreğinde çoğunlukla üzerinin kızarması için kullanılan yumurtanın içine bir miktar soda katılması üst kısmının daha yumuşak olmasına yardımcı olmaktadır.

Ayrıca yoğurt ve zeytinyağı ile elde edilecek karışım böreğin üzerinin kızarmasında aynı etkiye sahip olacaktır.

Eğer evde yapılacak olan tepsi böreğinde kullanılacak yufka elde açılacaksa hamur yoğurulduktan sonra hamurun yırtılmasının önüne geçmek için en az 10 dakika kadar dinlendirilmelidir.

Tüm bunlarla birlikte Elde açılan hamurun yoğurulması ve kıvamını bulması da oldukça önemlidir.

Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun da göstergesi olan bir başka özelliktir.

Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer sır ise evde yapılan Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklı olacaktır.

Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir ve böreğin kıvamını bozabilir

Evde yapılacak olan Böreği fırında pişirmeden önce buzdolabında en az yarım saat, en fazla 1-2 saat bekletmek hem kıvamını bulmasını hem de daha lezzetli olmasını ve çıtır olmasını sağlayacaktır.

Öte yandan dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise evde yapılan Böreği fırından çıkarttıktan sonra özellikle üst kısmının kurumaması için üzerine su serpiştirdikten sonra bir tepsi ile kapatılması sağlanmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda yapacağız börek çok daha lezzetli olacağı gibi dağılmasının önüne geçilmiş olacaktır. Bir çok börekçi günlük olarak yapmış oldukları böreklerde bu sırları uygulamaktadır. Bilgiler hoşunuza gittiyse sizlerde börek seven arkadaşlarınız için bu bilgileri paylaşabilir ve onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Harika börekleri yapmak artık hiç zor değil.