Kabaran Kolay Kek tarifi

Kabaran Kolay Kek tarifi

Kek genelde Türk mutfağının siyah çay yanına en iyi giden lezzetidir. Börek ve poğaçaya nazaran daha çok tercih edilir. Peki kek daha iyi nasıl kabarır? İşte Kabaran Kek tarifi..

Bugün sizler için en doğru kek nasıl yapılır onu anlatacağım. Tabi yanında en kolayından kek tarifimi de ekledim.

Kek bilindiği gibi özel günlerin de çayında kahvenin de olmazsa olmazıdır. Bizim evde de hafta en az 3 defa kek yapılır. Ailecek bayılırız. Her defasında da ulaştığımız değişik tarifleri deneriz. Sevdiklerimizi elbette not alır tekrarlarız.

Umarım sizler için hazırladığım öneriler işinizi kolaylaştırır.

Malzemeler Oda Sıcaklığında Olmalı

Eğer kullanacağınız yumurta, süt veya koku ve tat vermesi için portakal suyu gibi malzemeler oda sıcaklığında değilse kekini iyi kabarmayacaktır. Çünkü soğuk malzemeler fırına girdiğinde hem pişmesi uzun sürecek hem kabarmasına engel olacaktır.

Ölçülere Sadık Kalın

Kek yapacağınız zaman aldığınız veya okuduğunuz tarifteki ölçüleri azaltıp veya çoğaltmayın. Yani ne yazdıysa onu koyun. Örneğin; fazla sıvı yağ kekinizi ıslak gibi yapacak, fazla un kekinizi ekmek kıvamına getirecektir. Bu da hiç hoş olmayacağı gibi tadınızı da kaçıracaktır.

Fırını Isıtmayı Unutmayın

İşe başlamadan önce fırınınızı ayarlayın. Tabi ki en önemli de derecesi. 180 derece en idealidir. Tabi kekten kek değişebileceği gibi fırınınıza göre de değişecektir. Benim fırın biraz eski olduğu için 180 derece yerine 170 derecede 45 dakika pişiyorum. Bu yüzden fırınınızı da tanımanızda fayda var.

Kekiniz Pişerken Bunu Yapmayın

Kekinizin kabartmasına engel olan bir diğer hata ise kek pişerken fırın kapağının açılmasıdır. En ideal zaman ilk 30 dakika sonrasıdır. 30 dakika geçtikten sonra kürdan ile kontrol etmek için kapağını hızlıca açıp kapatmalısınız. Süre bitince de hemen fırından çıkartmayın. 5 dakika sonra kapağını aralayın. 15 dakika sonra ise kalıbınızı çıkartın.

Çırpma İşleminin Önemi

Eğer puf puf kabaran bir kek istiyorsanız oda sıcaklığındaki yumurtayı ve şekeri çok iyi çırpmalısınız. Şeker hem erimeli hem de köpük köpük olmadı. Bu sayede kekiniz enfes olacaktır.

Un ve diğer toz malzemeleri ekledikten sonra miksere veda edip spatulayı elimize alıyor. Bunu da unutmayalım.

Bütün detayları ve sırları aldığımıza göre en basitinden az malzemeli kek tarifimize geçebilir. Umarım deneyince sizlerde beğenirsiniz :)

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 4 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Susam

Yapılışı

İlk olarak kek kalıbınızı tereyağı ile yağladıktan sonra her tarafına susam serpiştirin.

Geniş bir kap içerisine yumurta ve toz şekeri alın. Mikserle köpük köpük olana dek çırpın. Ardından sıvı yağı ekleyin ve bir kaç kez daha çırptıktan sonra un, kabartma tozu ve şekerli vanilin karışımını elekten geçirerek ilave edin. Bu aşamadan sonra spatula kullanarak karıştırın. Kek harcınızı kalıba boşaltın ve bir kaç kez tezgaha vurun.

Önceden altlı üstlü ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.

Şimdiden afiyet olsun..