Pırasalı Arnavut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri En Çıtırından Eşsiz Bir Lezzet

Pırasalı Arnavut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri En Çıtırından Eşsiz Bir Lezzet

Arnavut Böreği Türk mutfağının şimdilerde en sevilen börek çeşitlerinden. Peki tarifi ve püf noktası nelerdir? Şimdi sizlerle paylaşacağız..

Arnavut böreğini ilk olarak Kuzey Makedonya'nın başkenti olan Üsküp'ü ziyaret ettiğimde yemiştim. Sonrasında tadına öylesine hayran kaldım ki orada kaldığım bir hafta boyunca bu börekten yedim..

Her saat buldum aslında bu börekten nedeni ise Üsküp'te bir çok börekçi yaklaşık 24 saat açık oluyor.

Bu sayede de nefis börekler yiyebildim. Sonrasında ise Türkiye'ye döndüğümde hemen Arnavut böreğini araştırmaya başladım. Tarifi nasıldır ve püf noktaları nelerdir öğrendim.

İlk yaptığımda açıkçası aynı tadı alamayacağım diye çok korkmuştum ama öyle olmadı tıpkı o börekçi deki lezzetin aynısını yakalamış oldum.

Şimdi sizlerle nefis tarifimin ayrıntılarını paylaşacağım... 

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin Malzemeler

  • 1 kilo pırasa
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber 

Sosu İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı

İlk olarak derin bir kabın içerisine unu alın ve üzerine tuzu ekledikten sonra ortasını açın ılık suyu ve bir parça sirke ekleyin. Orta kısmından başlayarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazır olan hamuru ortadan ikiye bölün ve her iki parçadan da 10'ar parçalar elde edin. 

Ara katlara sürmek için tereyağını erittikten sonra zeytinyağı ile karıştırın. Her bir parçayı tabak büyüklüğünde açtıktan sonra soslayın ve üst üste koyun. İlk 10 tanesini tamamlayın ve son kata yani onuncu parçaya sos sürmeyin. Diğer 10 parçaya da aynı işlemi uygulayın ve üzerlerini temiz bir bez ile örterek yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin.

Hamurunuz dinlenirken iç harcınız için olan pırasaları temizleyip yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin ve zeytinyağında rengi değişinceye dek kavurun. Ardından arzu ettiğiniz ölçüde baharatlarınızı ekleyin ve karıştırın. 

Pişireceğiniz fırın tepsinizi tereyağı ile güzelce yağlayın. Ardından onlu hamur parçasından ilkini tepsi içine alın ve elinizle tepsinin şeklini verin. İlk hamurunuzu tepsinin kenarlarından az taşacak şekilde şekillendirin. İç malzemenizi boşaltıp yaydıktan sonra diğer onlu parçayı tepsi büyüklüğünde yine elinizle şekillendirerek tezgahta açın. Ardından üzerine kapatın ve yandan taşan ilk hamurun parçalarını üzerine doğru bastırarak kapatın. Baklava dilimden biraz daha büyük olacak şekilde kare kare dilimleyin ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün.

Önceden altlı üstlü ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.

Şimdiden afiyet olsun..