Osmanlı mutfağının tatlılarından olan “Helatiye” Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası

Osmanlı mutfağının tatlılarından olan “Helatiye” Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk mutfağının bir çok tatlı çeşitleri bulunurdu. Onlardan biri de Helatiye tatlısı.. Şimdi sizlere tarifi vereceğim

Makedonya topraklarında Osmanlıdan kalma bir çok lezzet günümüze kadar taşınmış ve devam etmektedir. Tatlı çeşitleri arasında belki de adı gibi en ilginç olan bir tatlı var. Şimdi sizlere o tarifi vereceğim

Dilerseniz iftara yapabilirsiniz

Osmanlı Mutfağından Helatite

Osmanlı mutfağının tatlılarından olan “Helatiye” günümüz mutfaklarında yeniden keşfedilen sevilerek tüketilen hafif tatlılardan biridir. Helatiye’nin tatlı kültürümüz açısından su muhallebisinden ayrıcalığı yok denecek kadar azdır. Bu hafif tatlının su muhallebisinden tek farkı yaş ve kuru meyvelerle yoğunluk kazandırılarak pişirilmesidir. Ayrıca şerbette sunulması bu muhallebiye tat ve lezzet açısından farklı bir görünüm kazandırır. Helatiye damak tadı çok hafif ve yoğun şerbeti olmayan klasik bir tatlıdır. Osmanlıda saray mutfaklarının ve ziyafetlerinin en gözde lezzetlerinden biri olarak gelenekselliğini sürdürüyor.

Helatiye yapımında kullanılacak malzemeler:

(Muhallebi için)

2 çorba kaşığı toz şeker

2 su bardağı süt

½ su bardağı su

3-4 yemek kaşığı nişasta

3 parça damla sakızı

(Şerbeti için)

5 su bardağı su

4 su bardağı toz şeker

1,5 çay bardağı tanelenmiş nar

1 çay bardağı kabuğu soyulmuş badem

1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı

½ çay bardağı gül suyu

1 çay bardağına yakın ölçü kabuksuz Antep fıstığı

Yapılışı:

Tatlının şerbeti için orta büyüklükte bir tencere içerisine 4 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, ½ çay bardağı gülsuyunu alarak orta ateşte kaynayana kadar bırakın. Kaynayan şerbeti ateşten alarak soğumaya bırakın. Başka bir tencere içine 2 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı, 3 parça damla sakızını ilave edip kaynamaya bırakın. Bir kap içerisine 3-4 yemek kaşığı nişasta, ½ su bardağı suyu sütün içine azar azar yedirerek karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.

Pişen karışımı yayvan ve geniş bir kabın içine boşaltarak yayın. Buzdolabına koyarak 2-3 saat sürede bekletin. Donmuş olan karışımı buzdolabından çıkartarak küp küp parçalar halinde doğrayın. Tatlıyı servis edeceğiniz kap veya kâselere hazırlanan şurubu boşaltın. Üzerine doğranmış muhallebi, 1,5 çay bardağı tanelenmiş nar, 1çay bardağı doğranmış kuru kayısı, 1 çay bardağına yakın ölçüde ayıklanmış Antep fıstığı, 1 çay bardağı soyulmuş bademleri ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız Haletiye tatlısını ister oda sıcaklığında isterseniz buzdolabında bir süre soğutmak suretiyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Haberler