Ajvar Soslu Yelpaze Patlıcan Tarifi

Ajvar Soslu Yelpaze Patlıcan Tarifi

Arnavut mutfağının vazgeçilmezi olan Domatesli ve közlenmiş patlıcanlı harika ajvar sosu artık sadece Balkan ülkelerinde bulunmuyor. Marketlerden bulabileceğiniz bu harika sosla hazırlayacağınız yelpaze patlıcana ise herkes bayılacak!

Balkan sofralarından eksik olmayan domatesli, köz patlıcanlı, biberli ve soğan sarımsaklı nefis ajvar sosu patlıcan yelpazeye o kadar yakışıyor ki tarifi yapınca herkes parmaklarını yiyecek…

Nefis Ajvar Soslu Yelpaze Patlıcan Tarifi İçin Lazım Olacak Olan Malzemeler

İki tane patlıcan, iki yüz gram mozzarella peyniri, iki ya da üç tane domates, on ya da on iki demet kadar taze fesleğen, elli gram İzmir Tulumu, altı yemek kaşığı ekmek kırıntısı ve istenilen oranda zeytinyağı ve bir kavanoz kadar ajvar sos lazım olacak.

Nefis Ajvar Soslu Yelpaze Patlıcan Tarifi Nasıl Yapılıyor?

İlk adımda patlıcanlarımızla beraber tüm sebzelerimizi alarak bol suda yıkayalım. Patlıcaları birer santim şeklinde kesmeye başlayalım, tam olarak keserek dilimlememeye dikkat edelim. Şeritler halinde kestiğimiz patlıcanları köşeye alalım.

Domatesimizi alalım ve isteğe göre kabuklarını soyalım. Sonrasında bu sebzemizi de yarım santim olacak şekilde tam olarak dilimleyeli. Mozarella peynirini de yarım santim kadar kalınlıkta olacak şekilde kesmeye başlayalım.

Kesikler attığımız patlıcanların içerisine zeytinyağı sürmeye başlayalım. Zeytinyağı sürmek için fırça kullanmak daha iyi olabilir. Sonrasında aralara hafifçe tuz serpiştirelim. Patlıcan dilimlerinin arasına domatesleri, fesleğeni ve mozarella peynirini sırası ile sıkıştıralım.

Ajvar sosumuzu alalım ve fırın kabımızın taban kısmına sürelim. Üstüne de patlıcanları yerleştirelim. İçlerini dökmeden dikkatlice taşıyalım. Sonra tekrar ajvar sos serpelim. Fırın kabını ya da tepsinin üstüne ilk olarak yağlı kâğıt serelim. Ardından alüminyum folyo ile kapatalım. Fırını iki yüz derecede ısıttıktan sonra patlıcan yelpazemizi elli dakika kadar pişirelim. Fırını kapatmadan tepsiyi kendimize çekip üzerindeki kâğıtlardan kurtulalım. İzmir tulumu bir kalıba alalım ve ekmek kırıntıları ile karıştıralım. Ekmekli peynir karışımını patlıcanların üstüne dökelim. Ardından yirmi dakikaya kadar patlıcanlar altın sarısı olana dek pişirelim. Fırından çıkarıp servis edelim. Afiyet olsun.