Ne Erir Ne Mide Yakar Kütür Kütür Pezik Turşusu Tarifi

Ne Erir Ne Mide Yakar Kütür Kütür Pezik Turşusu Tarifi

Kimi ona pezik der kimi pezük :) Ama Pezik Turşusu Türk mutfağında özellikle Sivas'ta en sevilen turşular arasındır.. Peki Pezik turşusu nasıl yapılır

Üsküplü Selma Nurdan Hatice yazdı...

Sivas yöresine ait çok sevilen Pezik turşusu don dönemde iyiden iyiye popüler olmaya başladı. Ancak tarifini bilmeyen bir çok kişi merak ediyor ben de sizler için Pezik turşusunun tarifini paylaşıyorum.

Şeker pancarı yapraklarından yapılır.

Öncelikle şeker pancarı koparıldıktan sonra üzerindeki yeşil kısımlar ortasındaki kalın bir şekilde duran kısımlardan ayrılır. Kötü çürümüş kısımlar varsa bıçakla kesin.

Çok ince kısımları kullanmayın.

Orta kalınlıkta olan yada biraz daha fazla kalın olan kısımlardan turşu yapın. Sonra bir kevgir yardımıyla güzelce yıkanır.

Büyük bir kazan ayarlayın. Altını güzelce ateş yakın.

Tüp de veya doğalgaz da yapacaksanız bayağı bir uzun sürecektir. Asla düdüklü de haşlamayın. Çünkü pezikler düdüklü de dağılır. Ufak bir tencere ayarlayın.

Karıştırarak haşlayın. Çok fazla haşlamayın. Zaten yeşil, kısa sürede haşlanacaktır. Yapacağınız bidonu ayarlayın. Ona göre sirkeli sarımsaklı limon tuzlu bir su ayarlayın.

Tuz kaya tuzu olursa turşunuz erimez.

Daha uzun süre saklarsınız. Hazırladığınız pezikleri hazırladığınız suyun içine suyun içinde boşluk kalmayacak şekilde yani bidonu iyice doldurun. Ağzını kapatın. 15 20 gün serin bir ortamda bekletin. Turşunuz yemeye hazırdır.

Afiyet olsun..