Lokum gibi Lezzet Yumuşacık Osmanlı Mutfağı’ndan Beğendili Darüzziyafe Köftesi Tarifi

Lokum gibi Lezzet Yumuşacık Osmanlı Mutfağı’ndan Beğendili Darüzziyafe Köftesi Tarifi

Darüzziyafe Köftesi Türk mutfağının Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan bir köfte çeşididir. Tadı damakta kalan bu köftenin yapılışı ise oldukça kolaydır.

Daha önce ne gördük ne yedik! Pratik patlıcan beğendili harika Darüzziyafe köftesini hazırlamak için biraz zahmet gerekiyor ancak buna değecek. Akşama ziyafet çekmek istiyorsanız bu tarifi deneyin.

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ancak pek bilinmeyen bu nefis köfte tarifi için gereken tüm malzemeleri evde bulabilirsiniz. Lokum gibi kızaran fırında yufkalı köfte, patlıcan beğendi ve domatesli sos eşliğinde hem karnın hem de gözün doymaması mümkün değil. İşte tarifi…

Beğendili Darüzziyafe Köftesi Tarifi Malzemeleri

Beğendiyi hazırlamak için dört tane patlıcan, iki yüz gram rendelenmiş kaşar peyniri, bir buçuk yemek kaşığı tereyağı, bir buçuk yemek kaşığı un, bir buçuk su bardağı süt, bir çay kaşığı karabiber ile tuz ve bir tutam kadar da muskat cevizinin rendesi lazım olacak.

Köftesine kullanmak için üç tane yufka, beş yüz gram kıyma, bir orta boy soğan, bir dilim bayat ekmek içi, yüz gram Antep fıstığı, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kekik ve bir çay kaşığı da kimyon yeterli olacaktır.

Domates sosuna ise iki tane domates, bir yemek kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı tuz.

Beğendili Darüzziyafe Köftesi Tarifi Nasıl Yapılıyor?

Köfte için gereken tüm malzemeleri bir araya getirerek karıştıralım. Sonrasında tezgâha yufkalarımızı serelim. Yufkaları önce sağ ve soldan sonra da yukarı ve aşağıdan salaş bir şekilde katlayıp kareye benzer bir şekil elde edelim. Kıyma yeterince yağlıysa köfteyi direkt koyalım, değilse tereyağı ve sıvığını karıştırıp yufkaya sürelim. Kıymayı da üçe bölelim ki tüm yufkalara yetsin.

Yufkaların uzun kısmına köfteyi uzatarak döşeyin. Sonrasında rulo haline getirip poşetin içinde buzdolabına alalım. Yarım saat sonra iki parmak kalınlığında doğrayalım. Ardından yağlı kâğıt serili tepsiye dizelim. Köfteler aşağı baksın. Orta derecede yufkalar kızarana dek pişirmeye bırakalım.

Beğendi için ilk adımda patlıcanları közleyelim, sonrasında kabuklarını soyup ufakça doğrayalım.

Tencereyi ocağa alıp bir buçuk kaşık tereyağını eritelim. Bir buçuk kaşık da unu kavuralım ve içine patlıcanları atalım. Üç ya da dört dakika karıştırarak pişirelim. Ağır ağır sütü döktükten sonra baharatları da ilave ederek beğendiyi hazır hale getirelim. Servis tabaklarına pay ettikten sonra köfteleri de yerleştirip son olarak domatesli sosu üstüne döküp servis edelim. Afiyet olsun.