Kornişon Turşu Tarifi

Kornişon Turşu Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşu en sağlıklı gıdalar arasında yer alır. Peki sağlıklı turşu nasıl yapılır? Şimdi sizlere sırrını vereceğiz.

Kıtır kıtır salatalık turşu severleri buraya alalım.

Sizler için en çok tercih edilen salatalık turşusu en doğru şekilde nasıl yapılacağından bahsettik. Benim soframdan hiç eksik olmayan ve sayısız faydası olan salatalık turşusu tarifine geçmeden önce sizlere bir kaç şey anlatacağım.

Eğer turşunuzun kıtır kıtır olmasını istiyorsanız mutlaka salatalık veya kornişon almadan önce anlatacaklarımı yapın. İlk olarak salatalık veya kornişon ortadan ikiye çok rahat kırılıyorsa, içi sararmışsa ve yumuşamışsa sakın almayın. Turşusunu kuracağınız kornişonun mutlaka minik ve sert olanını tercih edin.

Eğer sadece salatalık turşusu kuracaksanız ilk olarak sap kısmındaki çiçekleri koparın. Temiz suya yatırın ve en az 15 dakika suyun içerisinde bekletin. Bu işlemi iki üç kez tekrarlayın.

Şimdi gelelim kıtır kıtır salatalık turşusu tarifimize. İşte kıtır kıtır turşu tarifi..

Malzemeler

  • 1 kilo kornişon ve minik salatalık
  • 1/3 su bardağı kaya tuzu
  • 1 su bardağı elma veya üzüm sirkesi
  • 7 diş sarımsak
  • 5 su bardağı temiz su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

(Kilo başına malzemeleri artırabilirsiniz. Örneğin 2 kilo kornişon için 2/3 su bardağı kaya tuzu, 2 su bardağı sirke..)

Yapılışı

Kaynar suda yıkadığınız kavanozlarınızın içerisine salatalıkları dik dik yerleştirin. Salatalıkları yerleştirirken aralarına sarımsakları serpin. Geniş bir tencerenin içerisinde sirke, kaya tuzu ve limon tuzunu 5 su bardağı temiz su ile iyice karıştırdıktan. Ardından tuzlar eridikten sonra ocağın altını kapatın. Kaynatmaya özen gösterin. Sadece ısınsın yeter. Elde ettiğiniz karışımı kavanozlara boşaltın. Kaynattığınız kavanoz kapaklarını sıcakken kapattıktan sonra bir kaç kez çalkalayın ve ters çevirin. Oda sıcaklığın yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra ışık almayan serin ve kuru bir yerde 10 gün boyunca kapağını açmadan saklayın. 10 gün sonra eğer olmuşsa köpüklerini temizleyin ve tekrardan kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 gün sonra sofranızı kendi yaptığınız turşunuz ile süsleyebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun..

İlgili Haberler