Hem doyurucu hem lezzetli Sebzeli Patlıcan Salatası tarifi

Hem doyurucu hem lezzetli Sebzeli Patlıcan Salatası tarifi

Genelde kızartma veya karnıyarık gibi yemeklerin baş tacı olan Patlıcan salata olarak tüketilebilir. Peki sebzeli patlıcan salatası nasıl yapılır?

Patlıcan, faydası oldukça fazla olan bir sebze türüdür. Türk mutfağında oldukça tüketilen bir besindir.

Patlıcanın Faydaları ve Zararları Neler?

Bol miktarda içerisinde lif bulundurur. Bu nedenle hazımsızlık sorunu çeken insanlara iyi gelmektedir. Lif içeriğinin yanında demir açısından da oldukça zengindir. Kansızlık sorununa da çözüm olabilir. Strese karşı etkili olmaktadır.

Kalp çarpıntısı çekenler için tavsiye edilmektedir. Vücutta oluşan ödemlerden dolayı şikâyetçi iseniz ya da idrar yapamama problemleri için kullanılabilirsiniz. Kaslarda ortaya çıkan yorgunluktan kaynaklı kas kasılmalarına da iyi gelmektedir.

Haşlanmış ya da kızartılmış patlıcan daha çok tercih edilmelidir. Közlendiği takdir de faydası azalmaktadır. Patlıcan sapı da kaynatılarak suyunu tüketebilirsiniz. Sapının da ayrı faydaları vardır.

Çiğ patlıcan tüketimi sindirim sistemi için önerilmektedir. Bağırsakları yumuşatarak taş oluşumunu engellemeyi sağlar. Şeker hastalığı olan insanlarında sıklıkla tüketmesi önerilmemektedir.

Faydasının yanında fazla tüketimi bazı olumsuzluklara neden olabilir. Patlıcanın içinde nikotin adı verilen bir madde bulundurmaktadır. Aşırı patlıcan tüketiminde sigaranın vücuda sunmuş olduğu oranda nikotin artışı olmaktadır ve bu yüzden fazla tüketimine dikkat etmelisiniz.

Derinizde kızarıklara ya da kaşınmalara da neden olmaktadır. Çiğ olarak patlıcan tüketilmesi de asla tercih edilmemelidir. Çiğ patlıcanın içinde bulundurduğu maddeler direk vücuda alımı zehirlenmelere sebep olabilir.

Patlıcan Yemekleri

Patlıcan Türk mutfağında oldukça fazla kullanılmaktadır. Kaynıyarık, imambayıldı, patlıcan kebabı ya da yoğurtlu kızartması sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz lezzetlerdir. Sebzeli patlıcan salatası da çok tüketilmese de mükemmel bir lezzettir. Yapımı da oldukça basittir. Gerekli olan malzemeler;

  • 1’er adet kırmızı ve yeşil çarliston biber
  • 2 adet patlıcan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • Tuz

İlk olarak patlıcan ve biberleri yüksek ateşte közleyerek başlayın. Bir kapta zeytinyağını, limonu ve tuzu karıştırarak sosunu hazırlayın. Daha sonra közlenen sebzelerin kabuklarını soyun ve istediğiniz büyüklükte doğrayın. Sarımsakları da iyice doğrayarak yaptığınız ürünleri salata kâsenizde karıştırın. Severek yiyeceğiniz bir meze türü olacaktır. Afiyet olsun.