Hazır yufkayla yaptığınız böreği lezzetlendiren tüyo! Piştiğinde el açması sanılıyor

Hazır yufkayla yaptığınız böreği lezzetlendiren tüyo! Piştiğinde el açması sanılıyor

Balkanların kahvaltılığı, Türk mutfağının ikramlığı olan böreğin lezzetine lezzet katacak tüyo! Yiyen herkes el açması sanacak.

Börek, Türk mutfağının olmazsa olmaz ikramlıklarının başında gelir. Balkanlarda ise daha çok kahvaltıda tüketilen börek, ülkemizde de olduğu gibi çeşit çeşit sunuluyor. Genelde el açması börek daha çok beğenilir. Ancak herkesin hamur açmak için boş vakti ve gücü olmayabilir.

Son zamanlarda çalışan bireyler için daha pratik olan tava böreği tarifleri oldukça popüler. El açması börek sevdalılarına, ancak hazır yufkadan börek yapanlara harika bir tüyomuz var. Yiyen herkes el açması sanacak.

Yemek.com'da yer alan içerikte, el açması böreklerin püf noktasına ve hazır yukfakadan yapılan böreğe el açması lezzeti katan tüyolar yer alıyor.

EL AÇMASI BÖREĞÜN PÜF NOKTASI

El açması nefis böreklerin lezzet sırları yufkasından ve hamurundan başlıyor.

*Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz.

10-15 adet arası yufka elde etmek isterseniz 1 - 1,5 kg kadar un yeterli. Bu unu güzelce eleyip su ve tuz ilavesiyle yoğurup dilerseniz içerisine yoğurt ya da süt de koyarak güzel bir hamur elde edin.

Ardından mutlaka nemli bir bezin altında dinlendirip hafif unlanmış tezgahta merdane yardımıyla açın.

*Eğer böreklerinizi kat kat şekilde tepsiye dizecekseniz mutlaka aralarına eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürmenizi öneririz. Bu sayede katlar birbirine yapışıp hamurlaşmaz ve lezzetini de korur.

*Eğer kat kat değil de rulo ya da gül böreği şeklinde yapacaksınız yufkalarınıza harcı yaymadan önce bu karışımı gezdirip fırça yardımıyla güzelce etrafına yayın. Fırına vermeden önce de üzerinin tam kıvamında kızarması için eritilmiş tereyağı, sıvı yağ ve yoğurdu karıştırıp böreğinizin üzerine güzelce sürün.

Hazır Yukfadan Lezzetli Börek Yapmanın Püf Noktası

Hazır yufkadan el açması tadında börek yapmak için gerekli malzemeler;

  • Süt
  • Soda
  • Yumurta
  • Zeytinyağı
  • Yoğurt

Böreğin daha yumuşacık ve lezzetli olması için yoğurt ya da süt veya ikisi birlikte sosların içerisinde kullanabiliyor. Kıyırlık vermesi için sirke, puf puf kabartmak için ise soda kullanmak gerekiyor. Sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı da soda gibi böreklerin kurumasına engel oluyor.

Börekleri pişirdikten ve fırından aldıktan sonra isteğe bağlı olarak üzerlerine tereyağı gezdirebilirsiniz. Temiz bir mutfak örtüsü veya bezini üzerine kapatarak dinlendirebilir, kurumasını engelleyebilirsiniz.

Kaynak: yemek.com