Fırında Karnabahar Nasıl Yapılır? Lokum Gibi Yumuşacık Karnabahar Yemeği Tarifi

Fırında Karnabahar Nasıl Yapılır? Lokum Gibi Yumuşacık Karnabahar Yemeği Tarifi

Karnabahar, Türk mutfağının en faydalı sebzelerinden biridir. Şimdi sizlere fırında lokum gibi pişirme sırrıyla harika bir tarif vereceğiz. İşte Fırında Karnabahar Tarifi...

Karnabaharın faydaları saymakla bitmez ama ben yine de sizler için bir kaç küçük bilgi vereceğim. Fakat önce neden bu tarifi kaleme aldığımı söylemek istiyorum. Öncelikle kullanım alanı oldukça geniş. İster kızartın, ister salatasını yapın, ister yemeğini hatta pizza tabanını yapın ama mutlaka tüketin. Uzun süre tok tuttuğu gibi bir çok açıdan besliyor da..

Genelde fırında kızartıyorum veya kaşar peynir ekleyerek yemeğini yapıyorum. Her hali oldukça faydalı ve lezzetli.

Kış aylarında tüketilebilecek en sağlıklı ve aynı zamanda da en ekonomik sebzelerin başında karnabahar gelir. Üstelik birçok tarif çeşitliliği bulunan karnabahar karbonhidrat tüketmeyen insanların tercih ettiği besin listesinde de yerini alıyor.

Tarif dünyasında birçok yapımı ile ön plana çıkan karnabaharın en klasik ve yaygın yapımı fırına sürülmesidir. Fırında karnabahar hem çok lezzetli hem de çok pratiktir. Karnabaharın fırında bile birçok tarifi vardır; beşamel soslu karnabahar, sebzeli karnabahar, bezelyeli karnabahar ve klasik karnabahar gibi.

Karnabahar lezzetli olduğu gibi aynı zamanda çok fazla gaz yapan besinler arasında yer alır. Bu yüzden bebeği yeni doğmuş bir anne karnabahar tüketirken daha dikkatli olmalıdır.

Tarifi

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar un
  • Kaşar rendesi
  • Tuz
  • Pul biber

Nasıl Yapılır?
Karnabahar güzelce parçalanıp temizlendikten sonra tuzlu suda haşlanır. Ardından yumurta, yoğurt, un ve sıvı yağ ile baharatlar uygun bir kap içinde karıştırılır. Daha sonra haşlanmış olan karnabaharlar hazırlanan sosun içerisinde bulanır. Tepsiye alınır. Kalan karışımda tepsiye dizilen karnabaharların üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirildikten sonra fırından alınarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirilir. Ardından tekrar fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Püf Noktası

Fırında karnabahar yaparken karnabaharın hafif haşlanmasında fayda vardır. Bu işlem onun hem daha lezzetli hem de daha yumuşak olmasını sağlar. Özellikle tuzlu suda haşlanarak tuzu da çekmelidir.

Haşlanan karnabaharın iyice pişip pişmediği bir bıçak ya da çatal yardımıyla kontrol edilmelidir ve haşlandıktan sonra kısa bir süre ilk sıcağı çıkana kadar bekletilmelidir.

Fırında yapılan karnabahar mutlaka sıcak yenmelidir. Böylelikle üzerine dökülen kaşar peyniri daha akışkan olur.