Patatesli Mercimek Köftesi Tarifi

Patatesli Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek köftesi Türk mutfağında en sevilen lezzetlerdendir. Ancak patatesle yapılan Mercimek köftesi daha çok daha lezzetli oluyor. İşte tadı damakta kalan patatesli mercimek köftesi tarifi

PATATESLİ MERCİMEK KÖFTESİ NASIL HAZIRLANIR?

Patatesli mercimek köftesi, yemek hazırlamayı sevenler için favori tariflerden birisidir. Lezzeti ve pratik hazırlanması ise en fazla tercih edilen tariflerden birisidir.

Malzemeler;

1 su bardağı köftelik bulgur

2 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet patates (tercihe bağlı olarak 2 veya 3 kullanılabilir, patates yoğunluğunun fazla olması adına)

Domates veya biber salçası (bu tarifte ikisi de kullanılmaktadır)

Zeytinyağı veya Ayçiçek yağı (bu tarifte zeytinyağı kullanılmaktadır)

1 adet soğan

Tuz

Baharat (pul biber, nane, kimyon)

4 su bardağı su

Hazırlanışı;

Öncelikle küp küp doğranan doğranan soğanlar bir tencereye alınır ve zeytinyağı ile kavrulur. Daha sonra bir yemek kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı biber salçası kavrulmuş soğanların üzerine eklenir.

****

Salçanın kokusu çıkana kadar bu malzemeler kavrulur. Ardından baharatlar eklenir ve ocağın altı kapatılır. Burada belirtmek gerekir ki bu tarife kimyon çok yakışmaktadır, mutlaka tavsiye edilir.

****

Sos soğumaya bırakılır. Ardından 2 su bardağı kırmızı mercimek ve 1 adet soyulup küp küp doğranan patates ile dört su bardağı su kaynatılır. Mercimekler piştikten sonra ocak kapatılır ve içerisinde pişmiş olan patatesler ezilir.

****

Bu aşamadan sonra ise bir su bardağı köftelik bulgur mercimeğe eklenir. Burada köftelik bulgur yumuşayana kadar bekletilir. Bu sırada sos soğumuş olacaktır.

****

Burada belirtmek gerekir ki sos önce yapılırsa köfteyi yoğururken eliniz yanmayacaktır. Ardından sos ile köfte birleştirilip yoğurulur. Sonrasında köftelere el ile şekil verilir. Yanına en çok turşu ve marul yakışır. Afiyet olsun.