Beyni Sağlıklı ve Genç Tutan Hafızayı Çelik Gibi Güçlendiren Yiyecekler

Beyni Sağlıklı ve Genç Tutan Hafızayı Çelik Gibi Güçlendiren Yiyecekler

Beyni güçlendirerek hafızayı koruyan aynı zamanda da belleğimizi temiz tutan bazı yiyecekler var. İşte Türk mutfağında da yer alan o mucizevi yiyecekler...

Bugün sadece siz yetişkinler için değil gelişim çağındaki çocuklarınız içinde rahatlıkla hazırlayıp tüketebileceğiniz bir kaç tarif vereceğim. Daha doğrusu adlarını vereceğim, çeşitlendirmek artık size kalmış.

Beyin ve hafıza sağlığı oldukça önemli. Hareketlerimizden konuşmamıza kadar neredeyse her şeyi beyin aracılığıyla yapıyoruz. Onun sağlığının hayatımız için ne kadar önemli olduğunu anlatmayacağım ama onu güçlendirmek ve korumak adına yapabileceklerinizi sıralayacağım.

İşte beyin ve hafıza sağlığını koruyan besin önerileri..

Balık

Özellikle yağlı balık tüketimi hem beyin sağlığınızı hem de vücut direncini artırıyor. Bunun için ise ilk tercihiniz omega-3 ve D vitamini açısından zengin balıklar olmalı. Örneğin; Somon balığı! Hem kolay pişiyor hem de lezzetli. Diğerleri ise, sardalye, alabalık, uskumru... Peki ne kadar sık tüketmemiz gerekiyor diyorsanız. Hafta da en az 1 kez bu balıklardan bir tanesi tüketmelisiniz. Haftada 2 kez olsa da hiç fena olmaz :) Her şey sağlığımız için..

Yumurta

Aynı yağlı balıklarda olduğu gibi yumurtada D vitamini açısından zengindir. Yeteri miktarda vitamini ve hafızayı olumlu yönde etkileyen asetilkoli üretimini arttırmak için günde en az 1 en fazla 2 adet yumurta tüketilmeli. Tercihen haşlanmış yumurta en sağlıklısı...

Tam Tahıllı Gıdalar

Ulaşması yumurta kadar kolay olan tam tahıllı gıdalar sadece hafızayı değil vücudunuzu da fit hale getirecektir. Neredeyse artık her yerde bulabileceğiniz tam tahıllı kahvaltılık gevrek, chia tohumu, kinoa tohumu, ekmek, makarna ve pirinç gibi ürünleri günde en az 1 defa tüketmeye özen gösterin. Örneğin; kahvaltıda 1 dilim tam tahıllı ekmek veya tam tahıllı karışık kahvaltılık gevrekleri maksimum 4 yemek kaşığı alarak, 250 ml süt veya yoğurt ile karıştırarak tüketin.

Bazı Yemişler

Bazı yemişler hem beden hem de hafıza ve beyin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunlardan bazıları, keten tohumu, haşhaş, kabak çekirdeği, ayçekirdeği ve elbette ceviz. Örneğin; kahvaltı da ekmek yemek yerine 3-4 adet ceviz tüketebilirsiniz. Hem aynı tokluk hissini verecek hem de beden ve beyin sağlığınızı koruyacaktır. Veya gün ortasında açlığınızı gidermek ya da ara öğün olarak 2-3 yemek kaşığı yoğurdu, 1 yemek kaşığı ayçekirdeği, kabak çekirdeği ve soya fasulyesi ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Böylelikle hem zihniniz hem de bedeniniz sağlıklı kalacaktır.

Bazı Meyve ve Sebzeler

Hafızayı güçlendiren sebze ve meyvelerin başında elbette kırmızı biber, domates, kayısı ve kivi geliyor. Bu saydıklarımız özellikle C ve E vitamini açısından oldukça zengin. Haricinde hem cildinizi hem de formunuzu koruma konusunda da oldukça etkili. Özellikle her gün kırmızı biber tüketimi sizi kısa vadede daha sağlıklı bir görünüme kavuşturacaktır.

D Vitamini

Yaz ayları boyunca depoladığımız D vitaminini kış mevsiminde kullanırız. Tabi biz bunu fark etmeyiz. D vitamini oldukça önemlidir. Kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar oldukça etkilidir. Öte yandan beyin sağlığı içinde.. Bunun için bazı kahvaltılık gevrekler, yumurta sarısı ve somon gibi yağlı balıkları özellikle kış aylarında sık sık tüketmeliyiz.

Bazı Bitki Çayları

Biberiye ve adaçayı gibi kolayca ulaşabileceğimiz bazı çaylar hafızayı güçlendirmede oldukça etkili. Öte yandan D ve C vitamini açısında zengin meyvelerin suyunu sıkarak tüketebilirsiniz. Hazır almak yerine taze sıkarak fazla bekletmeden hemen tüketilmelidir.