Gül nasıl çoğaltılır? Tek bir gülü bin güle dönüştüren yöntem.. Yüzde 100 işe yarıyor

Gül nasıl çoğaltılır? Tek bir gülü bin güle dönüştüren yöntem.. Yüzde 100 işe yarıyor

Gül bakımı hakkında bilmeniz gereken sırlar; Bu bilgiler ışığında gülleriniz fışkıracak ve kolaylıkla gül çoğaltabileceksiniz

Aydinlik.com.tr sitesinde yer alan derleme içerikte gül çoğaltma hakkında herkesin iline yarayacak bilgiler paylaşıldı.

GÜL ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ

Yayınlanan içerikte gül çoğaltma yöntemleriyle ilgili herkesin işine yarayacak bilgilere yer verildi.

Gül çoğaltmak isteyenlerin işine yarayacak harika bilgiler

Gül en nazik çiçeklerdendir. Evde gül bakımı da ekstra özen ister. Büyütmesinin bakmasının zorluğu bir yana gül çoğaltma işi bilmeyene büyük bir yük olur. Sabah.com.tr'de yer alan bir içerikte; dalından koparılan bir çiçeğin nasıl bin adet güle dönüştüğü anlatıldı. Artık güle para vermek yerine ister evde ister bahçede gül yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Kırmızı, pembe, beyaz güllerin sahibi olmak bu tohum, çelik ve aşı ile çoğaltmayla mümkün!

maxresdefault.jpg

GÜL DALLARINDAN FIŞKIRACAK

*TOHUM İLE ÇOĞALTMA: Güzel ve sağlıklı güller yetiştirmek için tohumların sağlıklı olmalarına dikkat etmeniz gerekir. Aynı senenin tohumlarını çoğalmaya özen gösterin.

*ÇELİK İLE ÇOĞALTMA: En çok kullanılan yöntemdir. Kasım ayından itibaren Mart ayına kadar çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Gülden çelik alınır ve ucu hormona batırılır, daha sonra 21 derece sıcaklıktaki ortamda kumlu ya da perlitli toprağa belli aralıklarla dikilmelidir. Köklenme süreci için yaklaşık 2 ay beklemelisiniz. Kökleri oluştuktan sonra başka bir saksıya almanız gerekir.

maxresdefault-002.jpg

*AŞI İLE ÇOĞALTMA: Bitkiden bir parça alarak başka bir gül bitkisi aşılayarak gül bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle kokulu gül üretiminde ve farklı renk gül üretiminde aşılama yöntemi tercih edilmektedir. Toprağın üst kısmı yani gövde ve dalları oluşturacak olan kısma kalem veya göz; yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına da anaç denir.

GÜL NASIL ÇOĞALTILIR?

Gül, dünyanın en sevilen ve yetiştirilen çiçeklerinden biridir. Güllerin çeşitli renkleri, şekilleri ve kokuları vardır. Güller, bahçelerde, saksılarda veya kesme çiçek olarak kullanılabilir. Güllerin çoğaltılması, yeni güller elde etmenin ve mevcut gülleri korumanın bir yoludur. Güller, tohumdan, aşılamadan veya çelikten çoğaltılabilir

Çelik, bitkinin bir parçasıdır. Çelikten çoğaltma, bitkinin bir dalını kesip başka bir yere dikmektir. Böylece, kesilen dal kök salar ve yeni bir bitki olur. Çelikten çoğaltma, güller için en kolay ve en yaygın yöntemdir. Çelikten çoğaltma için şu adımları izleyebilirsiniz:

maxresdefault-003.jpg

1. Çoğaltmak istediğiniz gülün sağlıklı ve hastalıksız olduğundan emin olun.

2. Gülün yeni filizlenmiş veya tomurcuklanmamış bir dalını seçin. Dalın kalınlığı bir kalem kadar olmalıdır.

3. Dalı 15-20 cm uzunluğunda kesin. Keskin ve temiz bir makas veya bıçak kullanın.

4. Dalın altındaki yaprakları ve dikenleri temizleyin. Sadece dalın üstündeki birkaç yaprağı bırakın.

5. Dalın alt ucunu köklenme hormonu ile kaplayın. Köklenme hormonu, bitkinin kök salmasını hızlandıran bir madde olup, bahçe mağazalarında veya internetten bulabilirsiniz.

maxresdefault-004.jpg

6. Dalı dikmek için uygun bir ortam hazırlayın. Topraklı veya topraksız ortamlar kullanabilirsiniz. Topraklı ortamlar için eşit oranda torf, kum ve perlit karıştırın. Topraksız ortamlar için ise sünger, köpük veya vermikülit gibi malzemeler kullanabilirsiniz.

7. Ortamı nemli tutun ama ıslatmayın. Ortamda boşluklar olmasına dikkat edin ki hava sirkülasyonu sağlansın.

8. Dalı ortama 5-10 cm derinliğinde dikin. Diktiğiniz dalın etrafını hafifçe bastırın.

9. Dalı güneşli veya yarı gölgeli bir yere koyun. Sıcaklık 18-24 derece arasında olmalıdır.

10. Dalı düzenli olarak sulayın ve nemli tutun. Köklenme hormonu kullandığınız için fazla suya ihtiyacınız olmayacaktır.

maxresdefault-005.jpg

11. Dalın kök saldığını kontrol etmek için hafifçe çekin. Eğer direnç hissederseniz, kök salmış demektir.

12. Dal kök saldığında, onu daha büyük bir saksıya veya bahçeye aktarabilirsiniz.

Gülleri çelikten çoğaltmak, hem kolay hem de eğlenceli bir yöntemdir. Böylece, sevdiğiniz gülleri çoğaltabilir ve bahçenizi renklendirebilirsiniz.

Kaynak: Sabah.com.tr Derleme: Aydinlik.com.tr

İlgili Haberler