Bu Meyvenin 100 Gramı Portakaldan Daha Fazla C Vitamini İçeriyor! 1 Tutamı yenilirse

Bu Meyvenin 100 Gramı Portakaldan Daha Fazla C Vitamini İçeriyor! 1 Tutamı yenilirse

Portakal ve Limon C vitamini açısından zenginlerdir. Peki C vitamini açısından Portakal ve Limondan daha güçlü bir meyve var deseydik? Çok şaşıracağınız bir meyve var.. O meyve Frenk Üzümü..

Mayhoş bir tadı olan Frenk üzümü ribes bitki ailesine mensuptur. Parlaklığı ve salkımları ile dikkat çeker. Haberimizde Frenk üzümüne dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Frenk üzümü ülkemizde Doğu ve Orta Anadolu’da yetişir. Asıl vatanı ise Belçika ve Fransa’dır. Küçük salkımlar halinde olan meyveleri portakaldan daha fazla C vitamini içerir. Taneleri parlak ve yuvarlaktır. Siyah ve sarı renkteki Frenk üzümlerine nazaran kırmızı Frenk üzümü daha çok seviliyor. Olgunlaşınca toplanan bu üzümden şurup yapılır ve oldukça sulu bir meyvedir. Bu meyveyi daha yakından tanımak isteyenler için Frenk üzümü nedir diye sorduk. İşte yaptığımız araştırmanın derlemesi…

Frenk Üzümü Nedir?

Frenk üzümü ortalama 1,5 metre uzunluğundaki ağaçta yetişen doğal bir meyvedir. C vitamini bakımından benzerlerine oldukça fark atan bu meyvenin asıl vatanı Batı Avrupa olarak bilinir. Rize’de Kafkas Frenk üzümü, Muş’ta ise kara Frenk üzümü yetişir.

Salkımları uzun ve yoğundur. Meyveleri parlak ve miniktir. Bektaşi üzümü olarak da bilinen bu meyve çeşitlerine göre tatlara ayrılır. Kırmızı renkli ve küçük taneli olanların mayhoş tadı varken diğerleri tatlıdır. Yaz aylarında olgunlaşan meyveler toplanır ve sağlıklı beslenme başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılır.

 Kırmızı Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Frenk üzümü faydaları nelerdir diye soranlara ‘’C vitamini için hazine arıyorsanız, doğru yerdesiniz’’cevabı verilir. Portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini bulundurur. Tüm faydalarını öğrenmek için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Meyvenin yapraklarından yapılan gargara ağız çalkalama suyu olarak kullanılır. Ağız içindeki tüm bakterileri yok eder.
  • Hazımsızlığa neden olan sindirim problemleri için 100 gram kırmızı Frenk üzümü tüketilir. Bu sayede gaza bağlı gelişen karın şişkinliğini alır.
  • Terleme yaparak toksin atar ve ateş düşürür.
  • Kabızlık sorunlarını çözer ve bağırsakları çalıştırır.
  • İdrar söktürücüdür. Böbrek rahatsızlıklarının giderilmesinde faydalı olur.
  • C ve B vitamini bakımından çok zengindir.
  • Mineral içeriğinde manganez, demir,fosfor ve potasyum bulunur.
  • Frenk üzümü çayı gut ve romatizma hastalarına şifa olur.
  • Karaciğer hastalıklarına iyi gelir ve karaciğer yağlanmasını önler.
  • Adet sancısı ve kramplarını giderir.

Siyah Frenk Üzümü Cilde Ne Gibi Fayda Sağlar?

Siyah Frenk üzümü cildin ihtiyacı olan tüm nemi verir. Cildin nemlenmesini sağlayarak erken yaşlanmanın önüne geçer.  Kırışıkları azaltır, cildi besler ve yeniler. Cilt yumuşacık olur. C vitamini açısından yüksek özellikte olması cilt üzerinde antioksidan etkisi yaratır. Cilt kusurlarını iyileştirir. Cilt kusurlarını onarır ve pürüzsüzleştirir.

Frenk Üzümü Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Frenk üzümü yaprağı
  • Yarım litre su

Nasıl Hazırlanır?

1 tatlı kaşığı Frenk üzümü yaprağı yarım litre suda kaynatılır. Düşük ateşte kaynatılan su 5 dakika sonra süzdürülür ve demlenmesi için tekrar 5 dakika kadar beklenir. Yorgunluk alan bu çayın günde bir bardak tüketilmesi önerilir. Bal veya benzeri bir tatlandırıcı ilave edilmesi önerilmez.  Frenk üzümü çayı tüketmek istemeyenler ağız bakım suyu olarak kullanabilir.

İlgili Haberler