Balkonda çiçek değil çilek yetiştirin. Bu teknikle kilolarca çilek yetiştirmek mümkün

Balkonda çiçek değil çilek yetiştirin. Bu teknikle kilolarca çilek yetiştirmek mümkün

Balkonda çiçek yerine çilek yetiştirmek istiyorsanız bu teknikleri uygulamalısınız

Çileğin faydaları oldukça geniştir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri temizler ve kanser gibi hastalıkların oluşumunu engeller. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp sağlığını korur. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde eklem ağrılarını azaltır ve sindirim sistemini düzenler. Ayrıca cilt sağlığına da faydası vardır. Tüm bu nedenlerden dolayı çilek, sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken önemli bir besindir.

ÇİLEK EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?

Çileği evde yetiştirmek de mümkündür. Birçok ev hanımı üstelik bundan habersizdir. Pratik bir yöntemle evde çilek yetiştirmeniz mümkün olacak.

maxresdefault-002.jpg

EVDE ÇİLEK YETİŞTİRMEK İÇİN BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY!

yasemin.com sitesinde yer alan içerikte evde kilolarca çilek yetiştirmenin püf noktası paylaşıldı.

Evde çilek yetiştirmeye karar verdiyseniz işte bilmeniz gereken her şey!

  • Saksı Seçimi: Çilek yetiştirirken dikkat edilecek noktalardan biri de saksı seçimidir. Çilek yetiştirmek için uygun saksı derinliği 20-25 santimetredir. Bu yüzden genellikle uzun ve sar saksılar tercih ediliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak saksıları da kullanabilirsiniz.

maxresdefault-003.jpg

  • Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise, bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra meyve kesinlikle toprakla temas etmemelidir. Yani bitki büyüdükçe meyveler saksının kenarından aşağı doğru sarkar. Bu durum çileğinizin doğru bir şekilde yetiştiğinin göstergesidir.
  • Toprak Seçimi: Çilek yetiştirmek için, organik maddeler bakımından zengin toprak seçilmelidir. Bir diğer adıyla 'torflu toprak'. İlk ekim işlemi için mutlaka torflu toprak kullanın. Bitki meyve vermeye başladıktan sonra toprağı gübreyle zenginleştirin. Bu sayede daha verimli çilekler yetiştirebilirsiniz.

EVDE ÇİLEK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

Eğer geniş tarlalarınız yoksa önereceğimiz şey saksıda çilek yetiştirmeniz olacak. Fakat her çilek türü saksıda yetişemiyor. Bu yüzden çilek tohumu yada fidesi alırken belirli çilek türlerini almanız gerekir. Evde yetiştirebileceğiniz çilek türleri: Osmanlı çileği, dağ çileği ve yediveren çileği...

maxresdefault-001.jpg

Fide ve tohumlar kadar saksılarda önemli. Çilek için seçeceğiniz saksının çok büyük olması gerekmez. Çilek saksı içerisinde kök salacağı için kenarlarında delikler ve kırıklar olmalıdır. Çileği ektiğiniz saksının hafif bir yükseklikte olması her zaman önemlidir. Çilek için kesin bir mevsim yoktur.

Her mevsim şansınızı deneyebilirsiniz fakat mart ve eylül ayında ekerseniz daha kolay ve çabuk yetişecektir. Çileğin toprağı nemli ve güneş almalıdır. Bu ortama sahip olmayan çilekler ekşi ve tatsız olacaktır. Bu nedenle toprağın nem dengesine dikkat edilmeli. Ayrıca muhakkak saksınızın kenarında suyun fazlalığını giderecek delikler bulunmalıdır.

SAKSIDA ÇİLEK KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.

İlgili Haberler