Makedonya’da sendika sepeti geriledi: 60 m² daire 80 bin denarı aştı

Makedonya Sendikalar Birliği (SSM), Kasım 2025 dönemine ilişkin sendika asgari sepeti verilerini yayımladı.

Buna göre, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli olan aylık minimum harcama tutarı 65.173 denar olarak hesaplandı.


Bir Ayda 371 Denarlık Düşüş

Ekim 2025’te sendika asgari sepeti 65.544 denar düzeyindeydi. Kasım ayı verilerine göre sepet tutarı bir önceki aya kıyasla 371 denar azaldı.

Uzmanlar, yaşanan bu hafif düşüşün bazı temel tüketim kalemlerinde görülen fiyat değişimlerinden kaynaklandığını belirtiyor.


60 m² Daire İçin Maliyet 80.548 Denar

SSM’nin açıklamasında dikkat çeken bir diğer veri, kira ve konut maliyetlerine ilişkin oldu.
Kasım ayında 60 metrekarelik bir dairenin maliyeti 80.548 denar olarak hesaplandı.

Bu rakam, sendika sepeti tutarının üzerinde seyretmeye devam ederek, kira yükünün hane bütçeleri üzerindeki baskısını bir kez daha ortaya koydu.


Yaşam Maliyetleri Hesaplamaya Dahil Ediliyor

Sendika yetkilileri, sepet hesaplamalarında:

  • Gıda

  • Barınma

  • Ulaşım

  • Giyim

  • Sağlık

  • Eğitim

  • Temel hizmetler

gibi kalemlerdeki tüm fiyat değişimlerinin dikkate alındığını vurguladı.

SSM, sürekli artan yaşam maliyetlerine karşı çalışanların gelirlerinin korunması gerektiğini ve sendika sepetinin bu açıdan önemli bir referans niteliği taşıdığını belirtiyor.

Makedonya Haberleri Haberleri

Ajans alarm verdi: Makedonya'da Öğrencilerin alışveriş yaptığı işletmelerde ciddi ihlaller
Makedonya’da nehirlerde kritik yükseliş: Sel uyarısı yapıldı
Makedonya’da otobüs yolculuklarında gerileme: Uluslararası hatlarda %12,5 düşüş
Gjorgjievski: Üsküp, 2028 Avrupa Kültür Başkenti Unvanını Korumaya Devam Ediyor
Üsküp’te Yaşlılara Eziyet Skandalı: İki Kişi Tutuklandı,