Uyku Hep faydalı sanıyorduk 7 Maddede Fazla Uyumanın Zararları

Uyku Hep faydalı sanıyorduk 7 Maddede Fazla Uyumanın Zararları

Fazla uyumanın zararları nelerdir uzman kalemiyle ele alındı. Fazla uyumak göründüğü kadar da masum değil işte sebepleri..

Sağlıklı yaşam için günde kaç saat uyku uyunduğu önemlidir. Yeteri kadar uyumak güne daha dinç bir şekilde başlamaya yardımcı olmaktır. Ayrıca daha enerjik ve verimli olarak o günü geçirmenizi sağlar. Bir insanın 6-8 saat uyuması yapılan araştırmalara göre yeterli bulunmuştur. Elbette uykunun süresi kadar kaliteli olması da önemlidir.

Yeteri kadar uyumayan insanlarda dikkat dağınıklığı, sinir bozukluğu, sağlıklı düşünmeme gibi birçok sıkıntılara sebep olmaktadır. Sadece az uyku uyumak değil, fazla uykunun da bir o kadar zararları vardır. Tıpta Hipersomni adı verilen bu hastalık, kişinin ruhsal sağlığında birçok olumsuz etkiye sebep olabiliyor. İşte tüm detaylarıyla Hipersomni nedir ve aşırı uyumanın zararları nelerdir?

Hipersomni Nedir?

Aşırı uykuculuk olarak tanımlanan bu nörolojik hastalık, uykuda fazla zaman geçiren kişilerde görülmektedir. Genellikle tanılar incelendiğinde sosyoekonomik statü düşük olan hastalarda ve depresyon halindeki kişilerde Hipersomni hastalığına sık rastlanıldığı ortaya çıkmaktadır. Kişinin hem beden, hem de ruhsal sağlığını bozabilecek bir rahatsızlıktır.

Fazla Uyumanın Zararları Nelerdir?

İnsan sağlığı için uyku, gerekli bir ihtiyaçtır. Ama fazlası vücudu dinlendirmediği için birçok zararı vardır. Peki, fazla uyumanın zararları nelerdir?

  • Diyabet ve obezite riskini arttırıyor. 8 saatten fazla uyuyan kişiler, az uyuyanlara göre obeziteye ve diyabete yakalanma riskleri daha yüksektir. Ayrıca insanlarda fazla uyku depresyon riskini arttırıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre çok uyku felç geçirme riskini arttırıyor. Ayrıca yaşlı kadınlarda bu risk daha fazla. Fazla uyku erken ölümlere de sebep olduğu araştırmalar sonucunda olduğu anlaşılmıştır.
  • Fazla uyumak ciddi bir şekilde baş ağrısına sebep oluyor. Bunun yanında sırt ve bel ağrısı da görülür. Fazla uyuyunca vücut çok hareketsiz kalmaktadır.
  • Aşırı uyumanın zararlarından biri de beyin fonksiyonlarının az çalışmasıdır. Fazla uyku uyuyanların beyinleri daha işlevsiz hale geldiği gibi bu durum az uyuyanlarda da görülebilir.
  • Çok uyuyan kişilerin yemek yeme düzeni değişir, bu durumda kilo alınır. Metabolizmanın işleyişi aksar. Depresyon, uyku apnesi, alkol ve sigara kullanımı, kronik bitkinlik gibi sorunlarda fazla uyuma nedenidir.
  • 8 saatten fazla uyumak kalp krizi geçirme riskini arttırır. Fazla uykunun insanlar üzerinde birçok olumsuz etkileri vardır. Evde ya da iş yerinde hem mutsuz hem huzursuzdurlar.
  • Yorgunluk hissi ve gün içinde sürekli uyku eğilimi de yine fazla uyuyanlarda görülen bir sorundur. Unutulmamalıdır ki fazla uyuyan kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır. Çünkü beyin ve sinir sistemiyle ilgili bir sorun olabilir.

İlgili Haberler