İlk seçimde gidiyor

İlk seçimde gidiyor

Kemer sıkma politikalarıyla Yunanları canından bezdiren Çipras halk desteğini kaybetti. Ülkede yapılan son ankete göre, Çipras ilk seçimde koltuğunu ana muhalefete kaptırıyor.

Yunanistan’ı borç batağına sürükleyip, faturasını kemer sıkma politikalarıyla halka kesen Çipras hükümetine destek dibe vurdu. Halkı ekonomik krizden kurtarma vaadiyle iktidara gelen SYRIZA Genel Başkanı ve Başbakan Aleksis Çipras, ülkenin malvarlıklarını Almanya, İtalya ve Fransa’ya peşkeş çekerken maaş kesintileri, zamlar ve vergi artışlarıyla Yunanları açlık ve sefalete mahkum etti. 

MUHALEFET SEÇİMİ KAZANIYOR 
Son olarak Makedonya’yla Yunanistan arasında 27 yıllık isim sorununu çözen anlaşma, halkı daha da kızdırdı. Pulse araştırma şirketinin yaptığı ankete göre, kemer sıkma önlemlerinden dolayı oy oranı belirgin bir biçimde düşen SYRIZA hükümetine verilen destek, anlaşmanın ardından adeta çakıldı. Ankette ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) oy oranı yüzde 31 olurken iktidardaki SYRIZA’nın ise yüzde 19.5’te kaldı. 

YÜZDE 62’Sİ ANLAŞMAYA KARŞI 
Anketteki “Seçimleri hangi parti kazanır” sorusuna katılımcıların yüzde 58’i “Yeni Demokrasi Partisi” yanıtı verirken, “SYRIZA” diyenlerin oranı yüzde 23 oldu. Yunanistan’ın borcuyla ilgili AB’yle varılan anlaşmayı vatandaşların yüzde 49’u olumsuz bulurken, yüzde 37’si olumlu olduğunu belirtti. Makedonya’nın ismiyle ilgili imzalanan anlaşmayla ilgili olarak ise ankete katılanların yüzde 62’si olumsuz görüş bildirdi. Sadece yüzde 27’lik kesim anlaşmayı onayladığını kaydetti.

OY İÇİN AB’Yİ ELEŞTİRDİ 
Bu durumun farkında olan Başbakan Çipras, popülist açıklamalarla oy oranını artırmaya çabalıyor. Türkiye’ye karşı tahrikleri işe yaramayan Çipras bu kez mülteci politikası üzerinden AB’ye yüklendi. Kendi ülkesindeki mültecileri çok kötü koşullar altında kamplarda zorla tutan Çipras, Brüksel’deki Liderler Zirvesi’nden sonra yaptığı açıklamada “AB iki anlayış arasında derin şekilde bölündü. Bu, aşırı muhafazakâr, şovenist ve göçmen karşıtı bir anlayışla demokratik insani bir anlayış” diye konuştu. 

Gelecek yıl seçim var 

Ankete katılan Yunanların yüzde 63’ü, son 6 aydır ülkedeki işlerin yanlış istikamette ilerlediğini düşünürken, sadece yüzde 28’lik bir kesim ‘her şey yolunda’ dedi. Halkın yüzde 51’i ise seçimlerin 2019 yılında yapılacağını düşünürken, yüzde 38’i 2018 yılı içerisinde sandığa gidileceği görüşünde.

Kaynak : Güneşgazetesi