Çay değil zehir demliyormuşuz! Çay bakın yanlış demlenirse vücuda ne yapıyormuş

Çay değil zehir demliyormuşuz! Çay bakın yanlış demlenirse vücuda ne yapıyormuş

Çay demlemenin de bazı kuralları var. Yanlış demlenen çay sağlığınızı olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu uyarılara kulak vermenizde yarar var.

Çay en sevdiğimiz içeceklerden birisidir. Ancak çayı yanlış demlemek bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu uyarıları dikkate alarak sizlerde doğru çay demleyebilirsiniz. Bilgileri arkadaşlarınızla paylaşarak onların da yararlanmasını sağlayabilir ve demledikleri çayın onlara zarar vermesini önleyebilirsiniz.

Dünya üzerinde en çok siyah çay tüketen toplum biziz. Ancak çayı demlerken yaptığımız pek çok hata var ve bu ufak yanlışlar hastalıklara sebebiyet vermekte. Peki çayı sanıl demlemek gerekir? Çay demlemenin incelikleri nelerdir?

Türk mutfağının vazgeçilmezi çay

Toplum olarak çayı kahvaltıda, yemeklerden sonra,  muhabbet ederken, içimizi ısıtmak için bola tüketiyoruz. Siyah çay veya bitki çayı fark etmiyor, çayı seviyoruz. Bitki çayları yararlı olsa da yanlış şekilde demlendiğinde sağlık sorunları doğurabiliyor. Ayrıca siyah çay da demlenirken aynı noktalara dikkat etmekte yarar var.

Midenizi korumak için bu yanlışı yapmayın

Çay demlerken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta demlenen çayın ocak üzerinde bekletilmemesidir. Eğer demlenmiş çay ocak üzerinde beklerse tadı acılaşır ve kısa sürede çöp olur. Uzun süre dayanması için demlendikten sonra ocaktan alınmalıdır. Ocaktan alınmayan ve acılaşan çayın tüketilmesi ülser ve gastrit yoğun olmak üzere midede hasarlara davetiye açar.

Bunu yaparsanız çayınız bakteri yuvasına dönüşür

Demlenme esnasında veya demledikten sonra, hiç fark etmez, çay yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır. Yüksek sıcaklıkta kalan çay insan sağlığını tehdit ediyor. İlerleyen süreçte kansere sebebiyet oluşturabilecek bu hatayı evde yapmayın. Kafelerde veya çay bahçesi gibi yerlerde içtiğiniz çayın yüksek sıcaklıkta demlenip demlenmediğini de tadından anlayabilirsiniz. Ağızda buruk, acımaya yüz tutmuş kötü bir tat bırakan çaylar yüksek ısıya maruz kalmış çaylardır.

Ayrıca kaynamış suyu direkt olarak çaya boşaltmayın. Kaynadıktan sonra en az bir dakika beklemiş suyla çayınızı demleyin. Aksi halde çay yanacak ve içerisinde bakteriler oluşacaktır. Çaydaki acı tadın sebebi de budur.

Rutubetli ve bayat...

Şiddetli ateş daima çay için kötü bir seçenektir. Ancak bu yapılan hata yaygın olarak çayda kötü bir etki bırakır. Su demlenirken üst demliğe çay koymak büyük bir hatadır. Demlik içerisindeki ısı nedeniyle çay rutubet alır ve henüz demlenmeden bayatlamaya başlar. Bu nedenle demlemeden hemen önce çayı demliğe eklemek gerekir.

Kaynak: ULUSAL POST