ÜSKÜP YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDEN SERTİFİKA DAĞITIM TÖRENİ

ÜSKÜP YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDEN SERTİFİKA DAĞITIM TÖRENİ

ÜSKÜP YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ OSMANLI TÜRKÇESİ KURSLARINA KATILANLAR İÇİN SERTİFİKA TÖRENİ DÜZENLEDİ.

Bu yıl Üsküp ve İştip şehirlerinde yoğun talep üzerine Osmanlı Türkçesi kursları açan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, bu kurslarda başarılı olan 21 kişiye katılım ve başarı belgesi verdi. Sertifika dağıtım töreninde konuşan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker; “Erbabınca müsellemdir ki dil; bir medeniyeti geniş manasıyla anlamanın, kavramanın temel vasıtalarından biridir.

Bizim bu coğrafyayla münasebetimizin 7 asırlık bir geçmişi var. Bu 7 asrın yaklaşık 6 asrında maddi ve manevi bütün varlığımızla buralardayız. Bu mevcudiyetin tezahürlerini dilde, mimaride, gelenek göreneklerde ve daha pek çok şeyde hepimiz müşahede ediyoruz. 6 asır boyunca bu topraklarda bulunan insanların ortak lisanı Türkçe olmuştur. Buralarda yaygın bir şekilde okunan, bilinen Türkçenin bu evresi, yani Osmanlı Türkçesi, o devirdeki Türk medeniyetini anlamak için haliyle çok önem arz etmektedir.


Biz Üsküp Yunus Emre Enstitüsü olarak hem Üsküp’teki merkezimizde hem de Doğu Makedonya/İştip’teki şubemizde bu yıl başlangıç ve orta seviye olmak üzere Osmanlı Türkçesi kursları düzenledik. Önümüzdeki yıl kısmetse ileri seviye Osmanlı Türkçesi kurslarını da başlatacağız. Bu kurslarla Türkiye ile Makedonya ilişkilerinin daha sağlam bir zemine oturması için iki ülkenin dilini, kültürünü, geçmişini, tarihini doğru ve gerçeklerden hareketle inceleyecek, bunları kamuoyuna anlatacak insanların yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Tarih, dil ve kültürün doğru zeminden hareketle, gerçeklerden hareketle anlatılması şüphesiz Makedonya –Türkiye ilişkilerinin daha da zenginleşmesine vesile olacaktır.” dedi.


Enstitüde Osmanlı Türkçesi kurslarında okutmanlık yapan Dr. Mehmet Gedizli kursların içeriğiyle ilgili bilgi verdi: “2017-2018 öğretim yılında gerçekleştirmiş olduğumuz Osmanlı Türkçesi derslerini “Başlangıç ve Orta Seviye” olarak iki sınıf açarak başlattık. Öğrencilerimiz 20.Yüzyıl metinlerini rahatlıkla, 19. Yüzyıl metinlerini de Kamuslar yardımıyla okuyabilecek seviyeye geldiler. Osmanlı Türkçesi dersleri için Türkçe bilmek önemli ama Osmanlı Türkçesi derslerine katılan öğrenciler aynı zamanda Türkçenin zenginliklerini farklı bir açıdan öğrenebilmekteler.

Bir asır öncesine kadar aynı devletin vatandaşları olan Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Osmanlı Türkçesini öğrenerek dedelerinin hikâyelerini belgelerden öğrenme fırsatı yakalamaktadırlar. Kursa katılan öğrenciler sadece mesleki destek olarak değil, özel ilgi ve merakları bağlamında Osmanlı Türkçesini öğrenmek istemektedirler.” 


Kursa katılan öğrenciler; Türk dili ve edebiyatını, tarihini, kültür ve sanatını doğru kaynaklardan öğrenmek için Osmanlı Türkçesini öğrendiklerini belirttiler. Törene başta kursiyerler olmak üzere basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.