Üniversiteli Öğrenciler Makedonya'ya gelmeye başladı

Üniversiteli Öğrenciler Makedonya'ya gelmeye başladı

Yaz tatilinin bitmesiyle Makedonya'da eğitim ve öğretim dönemi de başlamış oldu.

Sadık Şimşek yazdı / Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye'den çok sayıda öğrenci Üniversite eğitimi için Makedonya'yı tercih etti. Makedonya'da ki Üniversitelerin Fiyatlarının uygun olması ve Türkçe eğitimin de bulunması nedeniyle bir çok Türk öğrenci Makedonya'yı tercih ediyor.

21192637_1484417808340394_3836226385454890864_n---kopya.jpg

Sayıları her geçen gün artan Türk öğrencilerle Makedonya ekonomisi de kuşkusuz büyük bir gelir elde etme imkanına sahip oluyor. Okuyacak öğrencilerin en büyük sıkıntısı ilk başlarda kiralık ev sorunu oluyor.

Sahibinden kiralık daire bulmak ise neredeyse imkansız durumda. Dolayısıyla öğrenciler de mecburen acenteleri tercih etmek durumunda kalıyor. Kiralık ev fiyatları Başkent Üsküp'te konumuna göre 200 Eurodan başlayıp 500 euro ve üzerine kadar çıkabiliyor. Acenteler tarafından tutulan dairelerde 1 aylık depozito 1 aylık peşin ve 1 aylık kiranın yarısı da acenteye komisyon olarak ödeniyor. İşin güzel tarafı Tutmuş olduğunuz dairenin kirası Türkiye'de ki gibi her yıl zamlanmıyor. Örneğin bu yıl 300 euro ise gelecek yıl da öyle. Kısacası Zam yok..

Kiralık dairelerin full eşyalı olması ise öğrenciler için büyük bir avantaj. Türkiye'den kopup geldikleri Üsküp'te kendi memleketlerinde hissedebilecekleri bir çok ortam mevcut. Özellikle Makedonya'nın incisi Üsküp'te ki Tarihi Türk çarşısı bir çok öğrencinin vazgeçilmezi oluyor.

Şehrin içerisinde ki şehir parkı ise spor yapmak isteyen gençler için gerçekten de bulunmaz bir nimet. Hemen hemen günün her saati Center Park'da yürüyüş yapan,bisiklet süren gençlerle karşılaşmak mümkün.

Bir çok genç arkadaşım konuyla ilgili sosyal medya üzerinden ulaşıyor ve Üsküp hakkında bilgi edinmek istiyor. Elimden geldiğince hepsine tek tek yanıt vermeye çalışıyorum. Üsküp bir çok yerde tekrar ettiğim gibi Gurbette ki Anadoludur. Üsküp'ün bir Bursa'dan inanın bir Eskişehir'den farkı yoktur.

Tarihiyle,Doğasıyla ve modern çevresi ile Bir Balkan ülkesinden çok minik bir Avrupa ülkesidir. Burada farklı inançlara farklı milletlere mensup insanların kardeşçe yaşamasına şait olacaksınız. Kiminiz belki de buraya geldikten sonra kopmak istemeyecek buraları benimseyip burada kalmak isteyeceksiniz. Kiminiz mezun olup giderken buruk bir hisse kapılıp gözyaşı dökeceksiniz.

Kısacası buraya geldiğinizde kendinizi yabancı bir memlekette hissetmeyecek aksine sizi sahiplenecek ve sizin sahipleneceğiniz insanlarla tanışacaksınız.

Dilerim buraya gelecek arkadaşlarımızın her şey gönüllerince olur ve unutamayacakları güzel bir misafirlik olur kendileri için.

Saygılar..

Sadık Şimşek www.instagram.com/gidilesinet

www.facebook.com/sadiksimsekresmisayfa