Şar Dağı Derneği Başkanı Şevket Naim Hasan'dan Makedonya'da dikkat çeken girişimler

Şar Dağı Derneği Başkanı Şevket Naim Hasan'dan Makedonya'da dikkat çeken girişimler

Üsküp Haber'e Ulaşan Şar Dağı Derneği Başkanı Şevket Naim Hasan Derneğinin faaliyetleri hakkında bilgiler verirken önemli bir taleptede bulundu.

SADIK ŞİMŞEK / Üsküphaber.com

İnstagram : www.instagram.com/gidilesinet

Üsküp Haber'i takip edenler bilirler kurulduğu günden bugüne kadar sessiz kimselerin sesi olmak için yola çıktığını belirtir durur. Makedonya'da faaliyet gösteren bütün dernek ve yöneticilere sayfalarımız sonuna kadar açık.

Ayrılık gayrilik gütmeden burada Türk milleti adına her kim uğraş veriyorsa kendisini burada biz tanıtmaya hazırız. Geçtiğimiz günlerde Şar Dağı Genel Başkanı Şevket Naim Hasan ile Üsküp Haber olarak bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede Makedonya'da ki faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ve daha çok etkinlikler yapabilmek adına buradaki Türk toplumuyla çalışmalarını paylaşmak istediğini ifade etti. Bizde kendisine derneğinin çalışmaları hakkında bir bilgi göndermesi durumunda yayınlayabileceğimizi ifade ettik. Sağolsun oda bizi kırmayarak epey uzun ama oldukça anlamlı bir yazı yazmış göndermiş. Nokasına virgülüne dokunmadan paylaşmadan önce

Şevket Naim Hasan amcamızın bir anısını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şevket Naim Hasan bey Türkiye'de de tanınan değerli bir tiyatro oyuncusu. Birgün Türk çarşısında Üsküp'e gelen turist bir aile kendisini tanır ve oracıkta sohbet etmeye başlarlar. Çay kahve içmeye başladıktan sonra Üsküp'e gezmek için gelen beylerden birisi affınıza sığınarak belirtmek isterim ki eşimin tuvalet ihtiyacı geldi. Acaba nerede giderebilir ? Şevket Bey bu soru karşısında ne diyeceğini bilemez. Hergün binlerce insanın ziyaret ettiği Üsküp Türk çarşısında umumi tuvalet yok diyemez! Haliyle Caminin tuvaletini kullanabileceklerini belirtir. O an işte tabii kadıncağızlar mecburen kullanmak zorunda kalır ve orada kendini bilmez birileri bu duruma tepki gösterir ve bu kadınların Cami çevresinde ne işi var demeye yeltenir! Şevket Naim Hasan bey ise cevabını verir tabi!

Çarşıda umumi tuvalet yok ki ? Bu kadıncağızlarda bu yüzden burayı kullanmak zorunda kaldı. Bunun üzerine üzülen Şevket Amca tabiiki bu durumu yetkililere iletsede çözüm bulamaz! Kime ilettiyse ilgisiz kaldıklarını belirtiyor.

Ne diyelim Umarım birileri bu sesi duyar ve bu soruna bir an önce çözüm bulur. Lafı fazla uzatmadan Şevket Naim Hasan beyin kaleminden Şar Dağı derneğinin faaaliyetlerini okuyalım.

  ŞAR DAĞI DERNEĞİ BAŞKANI
                                       ŞEVKET NAİM HASAN KİMDİR ?


İlk önce kendimi sizlere tanıtayım.Ben deniz Makedonya-Üsküp doğumlu Halklar tiyatrosunun Türk  dramı bölümünde 40 yıllık emektar oyuncusu Şevket Naim Hasan. Aynı zamanda Üsküp Radyosu Türkçe proğramında ses sanatçısıyım. Radyo evine kabulüm için Jüri tarafından düzenlenen sınavı başarılı bir şekilde geçtikten sonra  Temmuz 1957 den 2015 yılına kadar hiç durmadan yılmadan Radyo evinde Rumeli ve Türk sanat müziği olarak toplamda 580 den fazla eseri seslendirmiş bulunmaktayım.Bunun dahasında Makedonyanın ve Kosovanın şehirlerinden ve köylerinden gençleri toplayarak onlara Radyo evine katılmaları için  yardımda bulundum.

Tiyatroda ise 40 yıllık tecrübenin yanı sıra tam olarak nekadar oyunda rol aldığımı bilemiyorum. Dünyada tanınmış yazarların eserlerinden, birçok sayıda oyunlar oynayarak oyunları canlandırdım.Ayrietten çocuk piyeslerinde herzaman başrölleri canlandıran ben idim. Hayatım böyle geçti ,ve şu an emekliyim. 
Tiyatro hariç çekimleri Makedonya’da yapılmış olan iki dizi: Elveda Rumeli (Yerli Türkiye dizisi) ve Naseto Maalo yani Bizim Mahallemiz  (Yabancı dizi) adlı dizilerde röl aldım. Makedonya’nın Türklerine  50 yıldır durmadan faaliyet yapmaktayım,halen de yapıyorum .Okullarda,Radyo ve  Tv’de  katkılarım olduğu gibi aynı zamanda Orhan Velikanık  derneğinde ve Yeni yol cemiyetinde üye olarak gençliğimi geçirdim.

Üsküp Radyo evinde birçok sayıda radyo-dram oyunları tv-şov proğramlarında bizim Türk dramının tiyatro oyuncularını  bizzat taklit ettim.Kosova ve Makedonya Radyosu orkestresi başta: Rasim Sali beyefendi (Müzik Şefi) ve onun orkestresi ile aralarında:Zümrüt Pantina, Nuri Karaca Ali berber, Perihan Tuna ,Celal Nebi  ve daha hatırlayamadığım birçok okuyucular ve tiyatro oyuncularıyla beraber yılbaşı ve 1 Mayıs proğramlarını bizzat ben organize edip yönettim.

Makedonya ve Kosova’da ki Türk halkına kültür bakımından yıllardır hiçbir maddi gereç gütmeden destek oldum.Son zamanlarda ise Türkiye’den gelen talebelere aynı şekilde eğitim  kültür ve yardımlaşma bakımından yardımcı oldum.Örneğin: Üsküp’te bulunan Balkan Üniversitesi öğrencileri ile iki tiyatro oyunu hazırladık.Bir yandan da oyuncu olmak için yanıp tutuşan gençlere özel ders vererek  ve onları oyunculuğa hazırlayarak bu sayede Üsküpteki Tiyatro akademisine kabul sınavlarından da  geçmeleri için onlara yardımcı oldum.

Bütün bu anlattığım faaliyetleri gerçekleştirirken kendi imkanlarımla var kuvvetimle hiçbir yerden yardım almadan  50 yıl boyunca Türk milletine çok hizmet ettim ,zaten halen de öyleyim.


Daha sonralarında ise aklımda sadece eğitim kültür ve yardımlaşma derneği kurmak  vardı.Var gücümle kendi paramla böyle bir organizeyi ve bu kültürü milletimize yaşatmayı borç bildim,çalışmalarım ve araştırmalarım sonucu ŞARDAĞI EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ doğdu.

Derneğimiz ilk olarak  16 Nisan 2013 yılında  kuruldu. Sonra da  mahkemede yasal süreçlerden geçerek kayıtlandı.Öte yandan da  evraklar için gerekli olan yasal mühürümüzü çıkarttık.Bütün bunları yaparken faaliyetlerimize durmadan bugüne kadar devam ettik, ediyoruz.Derneğimizin kuruluş amacı sadece Türklük adına değildir:Aynı zamanda balkanlarda bütün etnik kökenleri kapsıyor,ama gel gelelim derneğimize ekonomik açıdan bugüne   kadar hiçbir yardım eli bulamadık.

Ben derneğin başkanı olarak tiyatro oyunları düzenlediğimde provaları evimde veya kıraathanelerde yapmak zorunda kalıyorduk çünkü,maaşımla ancak bukadarını yapabiliyordum. Ne bir ofisimiz nede prova yapıcak yerimiz vardı.
Bu maddi zorluklara rağmen Üsküpte tam 6 tane gala düzenledik.Sergilediğimiz galaların isimleri aşağıda yer almaktadır:

1.Büyülü Anahtar 2011-2012 (Çocuk Oyunu)  –Yazar:Kemal Lila –Sahneleyen Şevket Naim Hasan (tiyatro oyuncuları ile) Yer: Halklar Tiyatrosu Üsküp.
2.Kosovalı Mehmet 2011-2012  (Dram) Yazar:Şevket Naim Hasan-Sahneleyen Şevket Naim Hasan Yer:Üsküp’İlk okulu Petar Zdravkovski ,Kalkandelen Kültür Merkezi, ve Studeniçani Köyünde oynanmıştır.
3.9 Canlı Kadın (Komedi) 2013-Yazar:İbrahim Turkulu (Yerli Türkiye yazarı) Yer:Ordu evi Üsküp  Sahneleyen:Şevket Naim Hasan
4.Nasreddin Hoca Kazan ve Yoğurt Mayası 2013 Fıkraları dramatize eden ve sahneleyen:Şevket Naim Hasan Yer:Tefeyyüz İlk Okulu Üsküp
5.Nasreddin Hoca 2014 Nasrettin Hocanın Çocukluğu  Fıkraları dramatize eden ve sahneleyen:Şevket Naim Hasan. Yer:Tefeyyüz İlk Okulu Üsküp


6.Çanakkale Destanı 2014 Dramatize eden:Naciye Hasan Sahneleyen:Naciye Hasan ve Şevket Naim Hasan.

1966-1967 ve 1968-1969  yıllarından beri taa 2013-2014 yılına kadar ilk defa Tefeyyüz İlk okulunda hazırlanan ,daha önce hiç oynanmamış,otantik osmanlı zamanından kalma,  koreografisi, oyun tarzı Türkiye’de bile bilinmeyen Eski Yugoslavyanın Başkenti Belgrad’ ta   oynanan (zeybekler),sonrasında yine Tefeyyüzde düzenlenen müsamereler , çocuk şarkıları, tiyatro oyunları, resitaller organize edip sunduk.Bu güzel işleri hep beraber başardık ,Tefeyyüz İlk okulu bana bu konuda çok destek oldu, ve tabi bende kendi tecrübelerimi onlara aktararak bugünlere geldik.
Bunun dahasında 1976 yılında  Yugoslavya çapında düzenlenen Okullar yarışmasına katıldıktan sonra Belgrad’ta tek bir Türk okulu ünvanını taşıyan bir okul olarak,  büyük başarı elde ettik ve  birinci olduk. Tabiki bu başarıyı ilk başta  benim gençliğime yaşıma aldırmaksızın inanarak ve güvenerek bu görevi bana verdiği için geçmişte Okulumuzun Müdürü olan Hilat Selim Bey’e sonsuz  şükranlarımı sunuyorum ,Allah gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun…

Yukarıda saymış olduğum gala oyunlarından Nasreddin Hoca Kazan ve Yoğurt Mayası Nasreddin Hocanın Çocukluğu adlı fıkrasının tiyatro oyununu Makedonya’nın en büyük okulu olan Tefeyyüz İlk okuluna Türkiye’den  izlemeye gelen  değerli misafirlerimiz protokoller ve aydın kişiler : Baş konsolosluğu onun himayesi altında bulunan kişiler, Türkiye’nin din müşaviri Kiril Metodi Üniversitesi Edebiyat bölümü  hocaları  çok sayıda gazeteci ve yazarlar birde ebeveyinler  toplu olarak  213 seyirci;çok beğenip uzun uzun alkışladılar beni böylesine güzel tiyatro oyunlarını organize ettiğim için tebrik ettiler.


Bu tür faaliyetlerimize devam ederken aynı zamanda Eğitim Kültür ve Yardımlaşma  Derneği olarak her yıl 3 yıl boyunca Ramazan ayları içerisinde ve Kurban Bayramı dolayısıyle Değerli iş adamı Sn.Aydoğan bey aynı zamanda Stone Bridge- hotelin sahibi her sene 30ar paket yardım kampanyası için bize gerekli gıda  erzaklarını  temin etti.Bizde ŞAR DAĞI derneği olarak ihtiyaç sahiplerine dağıttık.

Yardımların ulaştığı kişilerden tarafımızca kimlikleri tespit edilerek resim, adres telefon bilgileri imzalı olarak kayıt altına alınmıştır.Bu durumda Derneğimiz hiçbir sorumluluk altında kalmamıştır.Aslına uygun belger halen arşivimizde mevcuttur.Gerek maddi, gerek manevi problemlerle uğraşırken bir yandanda derneğimizin daha iyi faaliyet yapabilmesi için ofis arıyorduk.

Makedon devlet makamlarına başvurduk,  reddedildik bundan sonra  Çayır belediyesine dilekçe verdik aradan bir sene geçmesine rağmen, yazılı bir evrak karşılığı bile  alamadan, en sonunda belediye tarafından sözlü olarak  reddedildik.Evrak karşılığı arayınca biz evrak vermiyoruz! Dediler. 21 ofisleri varken maalesef diğer milletlere verdiklerinin duyumunu aldık, tabi bu gerçek mi değil mi bilemiyoruz. Ama gerçek şu ki… Makedonya’da Türklerin imkanları çok kısıtlı, biz yinede yılmadık faaliyetlerimizi durdurmadık. 

Derneğimizin kuruluş yılı 2013 olmasına rağmen 4 yıldır ofis arıyorduk!En sonunda karşımıza Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği- Matüsiteb çıktı. Verdiğimiz dilekçenin 1 yıl sonra kabul edilip, bizzat  Başkanımız Sn. Hüsrev Emin ile görüşerek talebinde bulunduğumuz ofis yada mekanın olumlu yönde olduğunu ve bize, yeni ofisimizin Matüsiteb binasında olacağının sözünü verdi.Çok şükür ki artık amacımıza ulaşmış bulunmaktayız.

Derneğimizin amacı Makedonya ve Türkiye arasında bir kültür köprüsü kurmaktır.Bilindiği üzere Makedonya’da çok sayıda işsiz gençlerimiz mevcut, bunu göz önünde bulundurarak asıl amacımız!Kültür bağını koparmamak ve Üsküp’te iç ve dış kurumların yardımıyla hepimiz yardımda bulunarak buna hayırsever işadamları da dahil olmak üzere bir Nasreddin Hoca veya ismi Yahya Kemal Beyatlı da olabilir düşüncemizde bu değerli isimde var , yeterki bir gençlik tiyatrosu yapılsın.Çocukluğumdan beri kafamda Nasreddin Hoca dolanıyordu ve birgün hayalimin gerçek olacağını umdum nitekim öyle oldu.Ve Balkanlarda ilk olarak övünmek gibi olmasın bu işe ben adım attım.

Gayemiz unutulmaya yüz tutmuş değerli filozof Nasreddin Hocamızı aradan asırlar geçmesine rağmen tekrar unutulmasına izin vermemek ,aksine onu dünya çapında tanıtmak ve yaşatmaktır. Bu tanıtımı kendimize borç biliriz  zannımca çok geç kaldık.Burada en büyük destekçimiz Türkiyemiz olacağına hiç şüphemiz yok.İnşallah hepimizin katkılarıyla bu iş gerçekleşecektir.Rüyalarda ve hülyalarda kalmış olmasın.
 
               ARŞİVİMİZDE OLAN  KÜLTÜR HAZİNEMİZ:
⦁    Okullarda  öğrencilerden  grup oluşturup şarkılar eşliğinde müsamereler
     düzenlemek.

2. Rumeli türküleri ve çocuk  şarkıları arşivimizde mevcuttur. Bunların
   günyüzü görmesini son derece olumlu buluyoruz.

3. 30 kıtadan oluşan resitaller yapmak istiyoruz.

4. Daha önce hiç bilinmeyen, Osmanlının son dönemlerinde Makedonya’ya
   has otantik ve doğru bir şekilde oynanmış olan zeybekleri açığa çıkarmak.
          Bunların kaynağı ihtiyar amca Refik Kemancı Alicik beydir. 1958’lerde
   kendisinden öğrenilen bu kıymetli Türk mirası unutulmaya yüz tutmuş
  Osmanlı zeybeklerinin o döneme ait koreografisi ile sahnelemek isteriz.
5.     Nasreddin hocanın fıkralarından esinlenerek dramatize edilmiş tiyatro
        oyunları düzenlemek  .Arşivimizde  çocuk oyunları ve yetişkin oyunları 
        mevcuttur.

6.    Mevlana, Yunus Emre, Taptuk Emre,  Şemsettin Hazretleri, Celaluddin  
       Rumi Hazretleri, Yahya Kemal, Nazım hikmet, Orhan velikanık ve daha
       Birçok değerli aydın kişilerden oluşan  konferanslar, konuşmalar, şiirler,
       tanıtımlar  sempozyumlar, kitap tanıtımları  yapmak biz dernek olarak ve
       Makedonya’da yaşayan Türk Milletinin borcudur.
7.   Dünyada tanınmış yazarlardan   Komedi, Dram ,Trajedi oyunlarımız
      imkanlarımız dahilinde hazırlanabilir. 

Allah'a bin şükürler olsun ki,Türkiyemizde böyle Nasreddin hocaya benzer filozof iyi kalpli, iyi düşünceli, değerli, entelektüel,  insancıl, hareketleriyle davranan çok sayıda aydın kişiler, şairler yazarlar destanları icra eden kişiler: Mevlana hazretleri babası Celaludin Rumi, Şemsettin hazretleri, Yunus Emre, Taptuk Emre, Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Akif Ersoy, Orhan Velikanık, Nazım Hikmet  ve daha bir sürü sayamadağımız günümüze dek aküel olan, ebediyen unutulmayan gündemden hiç düşmeyen, bu değerli zatlar her zaman çocuklarımıza, ve yetişkinlere aydın günler göstermişlerdir…

Makedonyanın genelinde maalesef şairler  yazarlar ve düşünürler hakkında yeterli sayıda etkinlik yapılmadığını görüyoruz bunun altını çizmekte fayda var. Söz konusu olan sadece Türkiye’nin yazarları şairleri ve düşünürleri değil Makedonya’da yaşamış olan ve halen yaşamakta olan, az da olsa yazarlar şairler sanatçılar vs değerli aydınlarımız mevcut bunları da sayalım: 


İlhami Emin Nusret Dişo Ülkü, Hasan Mercan, Fahri Kaya Şükrü Ramo, Fahri Ali, Suat Engüllü, Esad Bayram , Mümtaz Şik  Mustafa Karahasan, Ramadan Süleyman ,Nuri Karaca ve ben deniz Şevket Naim Hasan. 

Biz ŞAR DAĞI derneği olarak elimizde böyle güzel bir kültür hazinesi varken onları gelecek kuşaklara neden aktarmayalım diyoruz, amacımız özellikle Türk ulusunun, Türk gençliğinin kaybolmamasıdır lütfen benliğimizi unutmayalım.Ülkemizde bu tür etkinliklere daha fazla yer verilmesi lazım. Makedonya’da yaşayan tüm gençleri derneğimize  üye olmaları için davet ediyoruz, din dil ayrımı yapılmaksızın herkes davetlidir. Kültür  eğitim ve yardımlaşma  alanında imkanlarımız el verdiğince her türlü organizasyon düzenlenecektir.

Türk Kültürünün birer parçası olan mizaha, yazarlara, şairlere sanatçılara ve düşünürlere sahip çıkılması ve onları anlayarak okunması, tanıtılması, dinlenmesi, ve anlatılması umuduyla…

                                                         ŞAR DAĞI DERNEĞİ BAŞKANI:      
ŞEVKET NAİM HASAN

 

İmam Efendi Rolünde - Elveda Rumeli Dizisinde - Şevket Naim Hasan