Şaplatmayı filan bırakmalısınız. Karpuz seçmenin tekniğini işin ustası açıkladı...

Şaplatmayı filan bırakmalısınız. Karpuz seçmenin tekniğini işin ustası açıkladı...

Yıllardır karpuz yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz Yıldırımlı yaptığı paylaşımda karpuz seçerken işe yarayacak püf noktaları açıkladı

Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir ve çokça tüketilmektedir. Türkiye'de de bolca karpuz yetiştir. Ancak iyi bir karpuz seçmek bazen zor olabilmekte ve can sıkmaktadır. Peki iyi karpuz nasıl anlaşılır? İşte size Yıllardır karpuz yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz Yıldırımlı'nın önerileriyle iyi karpuz seçmenin 5 püf noktası.

1. Karpuzun kabuğuna bakın.

Karpuzun kabuğu parlak ve canlı renkli olmamalı. Bu, karpuzun olgunlaşmadan toplandığını göstermektedir. Karpuzun kabuğu mutlaka mat ve soluk renkli olmalıdır. Ayrıca karpuzun üzerinde sarı bir leke mutlaka olmalıdır. Bu, karpuzun yere yattığı ve güneşte de piştiği yerdir. Sarı leke ne kadar büyükse, karpuz işte o kadar tatlıdır.

maxresdefault-001.jpg

2. Karpuzun ağırlığına bakın.

Karpuzun ağırlığı, içindeki su oranını da gösterir. Su oranı ne kadar yüksekse, karpuz o kadar sulu ve lezzetli olacaktır. Karpuzu elinize alın ve biraz sallayın. Eğer içinde hafif bir şırıltı duyarsanız, bu iyi bir işarettir. Bu, karpuzun içindeki suyun hareket ettiğini de gösterir.

3. Karpuzun sapına bakın.

Karpuzun sapı, karpuzun ne zaman toplandığını da gösterir. Karpuzun sapı yeşil ve taze olmamalıdır. Bu, karpuzun erken toplandığını gösteren bir işarettir. Karpuzun sapı mutlaka kurumuş ve çatlamış olmalıdır. Bu, karpuzun tam zamanında toplandığını gösterir.

maxresdefault.jpg

4. Karpuzu yere vurun.

Karpuzu yere vurduğunuzda çıkan ses, karpuzun iç yapısını da gösterir. Ses tok ve dolgunsa, karpuz iyidir demektir. Ses boğuk ve boşsa, o karpuz kötü demektir.

5. Karpuzu kesin.

Karpuzu kesmeden önce iyice yıkayın. Karpuzu kestiğinizde, iç rengi canlı ve kırmızı olmalıdır. Çekirdekleri siyah veya kahverengi olmalıdır. Beyaz veya yeşil çekirdekler, karpuzun olgunlaşmadığını gösterir. Ayrıca karpuzun eti mutlaka sert ve gevrek olmalıdır. Yumuşak veya lifli et, karpuzun bayatladığını göstermektedir.

KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Milliyet.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gereken detaylar da paylaşıldı. Yazın soğuk bir şekilde karpuz yemenin lezzeti bir başkadır. Ayrıca karpuzu meyve suyu olarak da yaz boyu lezzetli bir içecek olarak tüketebilirsiniz. Karpuz yaz boyu meyve olarak tüketildiği gibi reçeli yapılarak kışında bu lezzetten mahrum kalmadan geçirilebilir.

İlgili Haberler