Makedonya'da Menfi İlyaz'dan alkışı hakeden mücadele!

Makedonya'da Menfi İlyaz'dan alkışı hakeden mücadele!

Toplulukların Kültürlerini Tanıtma ve Geliştirme idaresi müdürü Menfi İlyaz Amaçlarının topluluklar arasında birlik ve kardeşlik duygularını daha da artırmak olduğunun altını çizerek önemli bir çağrıda bulundu:

Sadık Şimşek / ÜSKÜPHABER.COM - İnstagram : www.instagram.com/gidilesinet

Üsküp Haber ve Ulusal Post adına bugün Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığına bağlı Toplulukların Kültürlerini Tanıtma ve Geliştirme idaresi müdürü sayın Menfi İlyaz'ı makamında ziyaret ettik.


Çalışmaları hakkında bilgi veren Menfi İlyaz'ın anlatacak çok şeyi vardı. Bilindiği gibi Türk toplumu Makedonya'nın önemli parçalardan olan bir toplum.

Menfi İlyaz'ın Çalıştığı kurumda Türk,Arnavut,Sırp,Boşnak,Makedon ayrım gözetmeden faaliyetler yürüten ve bu toplulukların birbirleri arasındaki kardeşlik duygularını pekiştirmek için kültür diplomasisi yürüten bir kurum.


Neredeyse hiç bir kurum ve kuruluştan destek almadan tamamen kendi imkanlarıyla faaliyet yürüten bu kuruma sahip çıkmak gerekiyor. Kendilerinin elbette Makedonya'da ki bir çok kurumda olduğu gibi eksiklikleri var. Göreve yeni başlayan iktidar elinden ne geliyorsa yapıyor. Menfi İlyaz kurumda yabancı bir isim olmadığından bu göreve ehil olan bir isim olarak ön plana çıkmakta.

,--01.jpg


Kendisi 2006 ile 2008 yılları arasında kurumda yine görev almış bir isim. Fakat o yıl bıraktığım dönemdeki gibi değildi bulduğum  bu kurum diyerek biraz sitem etti . Haklı olarak tabii ki ;


 Kurumun faaliyetlerini genişletmek ve daha da geliştirmek için gece gündüz uğraş verdiğini çeşitli kurum ve kuruluşlarla temas halinde olduğunu da kendisini takip eden birisi olarak hatırlatmamda fayda var.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi adına oluşturulan Anı eviyle ilgili düzenlemelerini anlatırken gözlerinin dolması ise gerçekten deyim yerindeyse tüylerimi diken diken etti. Başta TİKA olmak üzre bu anı evine sahip çıkan herkese teşekkür eden Menfi İlyaz Türkiye'den gelen misafirlerin mutlaka ve mutlaka bu anı evini ziyaret etmesi gerektiğini dile getirirken Manastır'da ki Ulu önder Atatürk'ün öğrenim görmüş olduğu Manastır Askeri idadisine de kurum olarak büyük önem verdiklerinin altını çizmekte.


Manastır Askerî Îdâdîsinin günümüzde müze olarak kullanılmakta olduğunun bilgisini veren Menfi İlyaz ayrıca Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için   Binanın ikinci katında  ayrılmış bir bölüm Olduğunun bilgisini vererek bu müzeninde mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini belirtti. 


Kültür diplomasisi yürüten Toplulukların Kültürlerini Tanıtma ve Geliştirme idaresi sadece Makedonya'da yaşayan topluluklara değil Makedonya dışındaki özellikle Türkiye'de ki topluluklar içinde mücadele veren bir kurum.
O nedenle Başta Türkiye Cumhuriyeti'nin Üsküp'te faaliyet yürüten kurumları Bu kurumla ve Kurumun tek Türk görevlisi Müdür Menfi İlyaz ile işbirliği içerisinde olması için ne gerekiyorsa yapmalı görüşündeyim.


Zorlu bir süreçten geçen Makedonya'da bu tarz kurum ve kuruluşların faaliyetleri büyük önem arz etmekte. Biz Menfi Bey'e Medya ve İletişim alanında elimizden ne geliyorsa destek vereceğimizi kendisine ilettik. Ama Kurumun daha çok Toplumumuz ve kültürümüz adına faaliyetler yürütebilmesi için daha farklı desteklere ihtiyacı var. Bunun içinde açık söylemek gerekirse herkes elini taşına altına koyabilmeli! Kurumu ziyaret edip eksiklikler neler diye merak eden birileri olursa eğer Menfi Beyin kapısı ardına kadar açık bunuda hatırlatmakta fayda var.


Türkiye'de yayın yapan Tek Rumeli TV ile de işbirliği ve iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Menfi İlyaz kanal yöneticilerine teşekkür ederken Makedonya için bu kanalın önemli bir değer olduğunu ifade ediyor. Ve Bundan böyle ÜsküpHaber içinde kendisi işbirliği içerisinde olacağını ifade ederken  çok yakın bir süre içerisinde Makedonya'da Toplulukların Kültürlerini Tanıtma ve Geliştirme idaresinin sadece Makedonya genelinde değil bir çok ülkede de adından söz ettirecek faaliyetlere imza atacağının müjdesini de bizim aracılığımızla sizlere duyurmamızı istedi. 


Ne diyelim bizde kendisine teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.


Üsküp Haber olarak Menfi İlyaz ve ekibinin çalışmalarının her zaman takipçisi ve destekçisi olacağımızı da buradan belirtmek isteriz.