Enes İbrahim rengini belli etti! Destek yok

Enes İbrahim rengini belli etti! Destek yok

THP Genel Başkanı Enes İbrahim Üsküp Haber ve Ulusal Post'un sorularını cevapladı. İsim Sorunu hakkında açıklamalarda bulunan İbrahim tavrını belli etti.

Sadık Şimşek / ÜsküpHaber.com

İnstagram : www.instagram.com/gidilesinet

Makedonya siyasetinin renkli isimlerinden Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim ile Makedonya Meclisinde ki makamında bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine Ulusal Post ve Üsküp Haber'in çalışmaları hakkında bilgi verip Türkçe Yayınlar kapsamında Makedonya'da neler yapılabilir fikir alışverişinde bulunduk.


Son derece samimi ve verimli bir görüşme olduğunu belirtmeliyim. Enes İbrahim Makedonya'da ki Türk toplumu için uğraş veren önemli isimlerden birisi. Gerek milletvekilliği döneminde gerekse Türk Hareket Partisi'nin Genel Başkanlığına seçildiği günden itibaren de bu kararlı duruşunu göstermeye devam ediyor.


Yanlışa yanlış doğruya doğru diyen isimlerden. Çoğu zaman cesur çıkışlarıda olan Enes İbrahim şartlar değişse bile değişmeyen isimlerden biri. Mücadele adamı olduğunu ise anlatmaya hiç gerek yok ki aynende öyle.


Gösterişten uzak ve bir o kadarda mütevazı bir hayat süren Enes İbrahim kısacası alışılmışın dışında bir politikacı. Kimi zaman onu halkın arasında Türk çarşısında kahve yudumlarken kimi zaman ise meydanda yürüyüş yaparken görebilirsiniz.


Koruma mı ? Oda ne..  Yok işte.. Dedim ya cesur bir halk adamı. Oldukça genç yaşlarda siyasete başlayan Enes İbrahim Kuşkusuz Makedonya siyasetinde daha uzun yıllar kendinden söz ettirecek bir isim. THP Genel Başkanı  Enes İbrahim ile Başbakan Zoran Zaev'in önermiş olduğu  İlinden Makedonya Cumhuriyeti ismi konusunda bir görüşme gerçekleştirdik.  Açık sözlülükle görüşünü belli etti diyebiliriz. 


Bilindiği üzre Makedonya'nın Yunanistan ile yaşamış olduğu isim sorununa ilişkin görüşmeler devam ediyor. Bu konu hakkında bilgiler veren  THP Genel Başkanı Enes İbrahim sorunun çözümünden yana olduklarını ifade ederek bu sorunun çözülmesiyle birlikte  Makedonya'nın sınır güvenliği açısından NATO'ya üye olmasının şart olduğunun altını çiziyor.


Başbakan Zoran Zaev'in önerdiği İlinden Makedonya Cumhuriyeti önerisinin kabul edilemez olduğunu belirterek bu ismin Türk toplumu ile Makedonya toplumu arasındaki 6 asrı aşkın dostluğa zarar vereceğini düşünüyor.


Bu kararı kendisinin mi yoksa partisinin mi aldığı sorumuza ise ; Türk Hareket Partisi Genel Başkanı olarak başta parti yöneticilerimiz olmak üzere, Türk toplumunun önde gelenleri ile yapmış olduğum istişarelerden sonra Başbakan Zoran Zaev’in teklif etmiş olduğu “İlinden Makedonya Cumhuriyeti” ismine destek vermesinin mümkün olmayacağını belirtti.


Enes İbrahim İlinden Makedonya İsminden neden rahatsız?


Çünkü isim sorununa çözüm sürecinde ve müzakereler neticesinde ülkemizin Anayasal isminde değişikliğe gidilecekse, yeni ismin tüm toplumu kucaklayacak ve yapıcı bir öneri olmasını beklemekteyiz. Makedonya’nın AB ve NATO entegrasyonu için şahsım ve partimiz olarak her tür desteği sunduğumuzu ve bundan sonraki süreçte de destek vereceğimizi bildirmek ister, Birleşmiş Milletler nezdinde Yunanistan ile yürütülen müzakereler ile birlikte isim sorununun çözülme sürecine destek vereceğimizi, ancak “İlinden Makedonya Cumhuriyeti” teklifi tarafımızdan kabul görmediğini duyurmak istiyorum yanıtını veriyor.


Enes İbrahim'in İsim önerileri neler ?


 Birleşmiş Milletler nezdinde Yunanistan ile yürütülen müzakerelerde parti olarak etnisiteye zarar verilmeden, Makedonya Türkleri tarafından da kabul gören bir isim ile bu soruna çözüm bulunmasını temenni eden THP Genel Başkanı Enes İbrahim ; Kuzey Makedonya,Yukarı Makedonya gibi isimlerin daha kabul edilebilir bir isim olduğunu dile getirerek İlinden Makedonya Cumhuriyeti ismine açıkça karşı çıkıyor.


İsim Sorunu konusunda bu şekilde düşünen Enes İbrahim Ülkenin AB üyeliği sürecinden önce NATO üyeliğinin gerekliliğine vurgu yaparak Sınır Güvenliği Açısından bunun bir gerekliliğin olduğunu ifade edip daha fazla yatırımcının Makedonya'ya gelmesi için NATO üyeliğinin bir şart olduğunu belirtti.


Ülke ve bölgenin geleceği açısından son derece ciddi ve hassas bir dönemden geçerken elimizden geldiğince sürece zarar vermeme adına temkinli ve dikkatli davranmaya özen gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz diyen Enes İbrahim sorununun çözümü konusunda ise oldukça umutlu.


Şimdi gözler Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in yapacağı görüşmeye kilitlenmiş durumda. Bekleyelim ve görelim Bakalım Yeni Makedonya'nın ismi ne olacak?