Elvin Hasan'dan Makedonya'da ki öğrenciler için önemli duyuru

Elvin Hasan'dan Makedonya'da ki öğrenciler için önemli duyuru

Devlet Sınav Merkezi Müdür Yardımcısı Dr Elvin Hasan'dan Devlet bütünleme sınavı Matura ile ilgili önemli duyuru

Üsküphaber.com / Sadık Şimşek - İnstagram : www.instagram.com/gidilesinet

Dr Elvin Hasan Devlet bütünleme sınavı Matura ile ilgili olarak Üsküp Haber'e önemli bilgiler verdi ; 


2017 -2018 Ders yılının sonunda Lise son sınıf ögrencileri yasa gereği yüksek ögretime kayıt yapabilmek icin devlet sınav merkezinin düzenlediği lise son devlet sınavı ( Matura ) adı ile bilenen geçmiş veya almoş olmaları gerekmektedir diyen Elvin Hasan sınavın içeriği hakkında önemli detaylar aktardı.


SINAV KAÇ DERSTEN OLUŞACAK?


Sınav dört dersten oluşmaktadır. Bunlardan 3 ü dışarıda yapılmaktadır  ( ektern sınavla.. ) dördüncü sınavda ödevden oluşmaktadır. 


SINAV TARİHLERİ


Sınav tarihleri ise şu Şekildedir. 2 Haziran yabanci dil ( Ingilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ) 
9 haziran anadil ( Makedonca ,Arnavuça ve Türkçe ) anadil sınavı ise zorunlu olup 11 haziran Kimya,Fizik,Biyoloji,Tarih,Felsefe,İşletme ve estetik dersi. 13 Haziranda ise Matematik
Tüm sınavlar ülke genelinde saat 10.00 da başlayacak ve sınav meteryalleri okullara ulaştırılacak ve bu sınavlar yazılı olarak yapılacak.


Okul içinde yapılacak final intern sınavı devlet matura komisyonu tarafindan belirlenmiş tarihlerde yapılacaktır.


Sadece tarih degil sınavda yer alacak derslerde matura komisyonu tarafindan belirlenecek ve duyrulacaktır.  Bu sinavlarin tarihi ise 15 ile 29 haziran tarihlerinde gerçekleşecektir. Proje ödevini ögrenciler 14 mart 16 mayıs tarihleri arasında sunmaktadır.


Haziranda Yapılacak Sınavlarda Başarılı olamayan  veya bu sinavlara hakli nedenlerden dolayı katılmayan ögrenciler için veya sinavdan men edilen öğrenciler agustos ayindaki tekrardan gerçekleştirilecek sinavlara girebilirler


Devlet matura sınavı karma ve büyük bir süreç arz eden önemli bir sınavdır. Devlet Sınav merkezi yanısıra dışarıdan görevlendirilecek bir çok uzman sınav sürecini desteklemektedir. 


( Okul matura komisyonunun  üyeleri, 2000'den fazla denetleyici  -öğretmen notlandırma işlemleri için ise 400 civarında görevli -ögretmen,yerel kordinatörler,itiraz dilekçeleri komisyonu üyeleri bu sınavlarda görev alacaklardır.


Sınavları yetkilendirilmiş gözlemciler denetleyecektir bu gözlemciler devlet sinav merkezi,egitimi geliştirme bürosu, egitim ve bilim bakanliğı,meslek egitimi merkezi ve Makedonya cumhuriyetinde egitim alanında çalışan başka kurumlardan alınmıştır.


İlk sonuçlar ektern sınavından son yapılan sınavdan en geç 30 gün sonra açıklanacak. İtiraz dilekçesi vermiş adayların itirazları sınav sonuçları incelenme süreci tamamlandıktan sonra yeniden değerlendirilip açıklanacaktır.


Devlet bütünleme sınavı Matura'ya 2017 - 2018 Ders yılında 15256 aday girecektir.


Makedonya Genelinde gerçekleştirilecek devlet matura ve final bütünleme sınavına katılacak tüm öğrencilere başarılar dileyen Elvin Hasan Sözlerini şu şekilde tamamladı : 


Gençlerin hayatına yön verecek olan bu önemli sınavda önemli bir derece kat etmeleri kuşkusuz kendilerinin olduğu kadar bizim içinde önemlidir. Şimdiden bu gençlere başarılar diler ve gerekli notu alarak istedikleri yüksek öğretim kurumuna kayıt olabilmelerini temenni ederim.


Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin şimdiden yolları açık olsun.