Çilli begonya bakarken bilmeniz gereken teknik! Çiçeğin daha gürleşmesini sağlıyor...

Çilli begonya bakarken bilmeniz gereken teknik! Çiçeğin daha gürleşmesini sağlıyor...

Çilli begonya bakarken bilmeniz gerekenler

Çilli begonya, beyaz benekli yaprakları ve renkli çiçekleriyle son yılların en popüler bitkilerinden biri. Bu bitki, hem iç mekan hem de dış mekan süslemelerinde kullanılabilir. Ancak çilli begonyanın sağlıklı ve güzel görünmesi için bazı bakım kurallar bulunmaktadır. Çilli begonya çiçeği bakımında bilmeniz gereken o kuralları sizler için derledik

maxresdefault.jpg

  • Begonya maculata, aydınlık bir konumda ve havadar bir ortamda, güneşe dik açıyla maruz kalmayacağı bir alanda bakımı sağlanmalıdır.
  • Çiçeklenme döneminde günde en az 2-3 saat güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde mutlaka güneşten faydalanmasını sağlayacağınız bir konumda bakılmalıdır.
  • Yarı gölge ya da gölge alanları çok sever. Öğlen güneşini dik açıyla almaktan hoşlanmaz. Güneşe dik açıyla maruz kalırsa yaprakları soluk bir görünüm alır.
  • Begonya maculatanın yani çilli begonyanın sulamasını toprak nemini kontrol ederek yapabilirsiniz. Nemi çok seven bir bitki olduğu için toprağı çok uzun süre kuru kalmamalıdır. Fakat sulama yaparken aniden ve hızlı bir şekilde suya boğmamalısınız.
  • Dengeli bir sulama gerçekleştirmelisiniz. Yani toprağın eşit şekilde ıslanması yeterlidir. Özellikle yaz döneminde çok sık olmamak şartıyla ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Sulama yaparken aynı sulama kabını kullanırsanız dengeli ve kararlı bir sulama periyodu gerçekleştirmiş olursunuz.

hq720.jpg

  • Begonya maculata toprak karışımı organik maddelerce zengin, humuslu, suyu bünyesinde tutmayan, taneli, geçirgen özellikte olmalıdır.
  • Begonya maculata’nın kış aylarında bakıldığı ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemelidir. Fakat yine aydınlık bir konumda bakılmaya ve bulunduğu ortamın sıkça havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
  • Nem seven bir bitki olduğu için evin en nemli bölümü olan mutfakta bakımını sürdürebilirsiniz. Ayrıca kışın sulamasını daha seyrek periyotta ve dinlendirilmiş su ile yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Toprağını iki yılda bir yenilemeniz bitki sağlığı için önemlidir. Yine kuruyan yaprak ve çiçekleri mutlaka bir makas yardımıyla temizleyeme çalışın.

Kaynak: evimdergisi.com.tr

İlgili Haberler