CHP Parlamenter sistemi geri isterken Zülfü Livaneli Başkanlık sistemi çıkışıyla olay oldu

CHP Parlamenter sistemi geri isterken Zülfü Livaneli Başkanlık sistemi çıkışıyla olay oldu

Son zamanların en sıcak tartışması bitmek bilmiyor. Parlamenter sistem meselesi. Sanatçı Zülfü Livaneli'nin bu konuyla ilgili bomba bir yazısı ortaya çıktı

Muhalefet ısrarla başkanlık sistemine geri dönüş istiyor iktidar ise kapıları ardına kadar kapatıyor tüm bu tartışmalar yaşanırken gündemi sarsan bomba bir yazı ortaya çıktı. Yazıyı yazan isim ise Zülfü Livaneli. Peki ne yazmıştı?

Son zamanların en çok dikkat çeken tartışmalarından birisi Başkanlık sistemi tartışması. Referandum sonrası Türkiye kararını verdi ve sistem değişti. İlk Başkanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

CHP ve İyi Parti ise ısrarla parlamenter sistem vurgusu yaparak gündemi değiştirmenin peşinde koşuyor.

Öyle ki Erdoğan'ın Başkanlık sisteminde yeniden seçilemeyeceğini sistemin değişmesi durumunda ise seçilme  şansının olacağını söylüyorlar.

Yani Erdoğan'a karşı muhalif olan bu sözde muhalefet partileri ve liderleri bir bakımdan Erdoğan'a seçim kazanmanın tüyolarını veriyorlar.

Atı alan Üsküdar'ı geçmiş misali pişirip pişirip bu konuyu gündeme getiriyorlar. Onlar bu konuyu her gündeme  getirdiğinde işsizlik ve yoksullukla boğuşan halk giderek kararsızlaşıyor.

Muhalefetin umut olamayacağını düşünen çok sayıda seçmen muhalefete yanaşmıyor.

İktidar ise gerçekten çok mutlu. Yapay gündemler peşinde koşan bu muhalefet partileri iktidarın tamda istediği dilden siyaset yapıyor.

Kayıkçı kavgası misali birbirleriyle didişip didişip duruyorlar. Bugün ise sosyal medyada bir yazı dolaşıma sokuldu. Yazı aslında eskiydi. Ama yazıyı yazan isim  Zülfü Livaneli olunca haliyle siyasette bomba etkisi yarattı.

Sol kimliğiyle bilinen Livaneli'nin Başkanlık sistemine destek yazısı adeta gündeme oturdu. Peki o yazıda Livaneli ne demekteydi?

Açıkçası CHP'lilerin pekte hoşuna gitmeyecek şeyler söylüyor. Şimdilerde aynı görüşte mi değil mi bilinmez ama başkanlık sistemi hakkındaki bu görüşleri şimdiden olay olmuş durumda.

Peki yazı nasıl gündeme geldi? Gelin isterseniz yazıdan bahsetmeden önce birazda o konudan bahsedelim.

Bakın olay yazı nasıl gündeme gelmiş.. İşte ayrıntılar

Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, bugün dikkat çeken bir açıklamasıyla gündeme geldi ve sosyal medya hesabı twitter hesabından Yazar Zülfü Livaneli'nin yıllar önce kaleme aldığı köşe yazısını takipçileriyle paylaştı. Takvim Ankara temsilcisi Zafer Şahin, Livaneli'nin başkanlık sistemini konu edindiği yazısını, "Zülfü Livaneli yıllar önce "Başkanlık şart" demiş! Çok da güzel yazmış. Parlamenter Sisteme dönüş tartışmaları konuşulurken okumakta fayda var." diyerek bütün takipçileriyle paylaştı..

Peki Livaneli o yazısında neler yazmıştı ? İşte herkesi şaşkına çevirecek o yazıya ilişkin ayrıntılar


'İtiraf edeyim ki uzun zamandır benim de kafamı meşgül ediyor'


Livaneli'nin başkanlık sistemini önerdiği söz konusu yazısından öne çıkan bölümler ise şöyle:

"Rastlantı olmasa gerek; dün akşam bir dost toplantısındaydık ve son zamanlarda giderek daha çok tartışılmaya başlanan başkanlık sistemi konusu açıldı. Baktım ki hiç konuşmadıkları halde birçok kişinin aklından aynı şey geçiyor. Türkiye'nin içine düştüğü siyasi kilitlenmeleri ve birer 'siyaset ağa'sına benzemeye başlayan lider çekişmlerini aşabilmek için, başkanlık sistemi formülü ortaya atılıyor. İtiraf edeyim ki bu çözüm, uzun zamandır benim kafamı da meşgul etmekte."

'Düşünün; devlet başkanını parlamento değil, biz seçiyoruz'


"İçinde bulunduğumuz durum yerine iki turlu bir başkanlık sistemine geçtiğimizi düşünün: Devlet başkanını parlamento değil, biz seçiyoruz. Üç ya da dört yılda bir sandık başına gidiyor ve istediğimiz, güvendiğimiz kişiyi büyük sorumluluklar yükleyerek işbaşına getirityoruz. Bu seçim iki turlu olacağı için, yanlış yapma ihtimalimiz azalıyor ve adayları iyice kıyaslayarak karar veriyoruz. Şimdiki parti oyları gibi yüzde yirmilere, onlara bölünmüyoruz."

'Bu sistem bana bugünkünden çok daha iyi görünüyor'


"Yeni başkan, bize daha önce tanıttığı güçlü ve kaliteli kadroları, Meclis ve politika dışından uzman kişileri bakan olarak atıyor. Böyle bir sistem bana, bugünkünden çok daha doğru görünüyor. Ne dersiniz?"

Evet yıllar önce Zülfü Livaneli böyle yazmış. Şimdi aynı görüşte mi bilmiyoruz ama yazmış olduğu bu yazı uzun bir süre daha gündemde kalacağı kesin.

Zülfü Livaneli tarafından yazılan bu yazı şimdilerde internetin en çok paylaşılanları arasında yer aldı bile..