Bu hata yoğurdun tüm besin değerini yok ediyor! Kesinlikle bununla tüketmeyin...

Bu hata yoğurdun tüm besin değerini yok ediyor! Kesinlikle bununla tüketmeyin...

Bilinen en etkili kalsiyum kaynağı olan yoğurt, besleyici ve tok tutucu özelliğiyle de bilinir. Ancak onu tüketirken herkes bu hataya düşüyor! İşte yoğurt tüketirken asla yapılmaması gereken şey...

Yoğurt, bilinen en etkili kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum, özellikle kemik ve diş gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca yoğurt en az kefir kadar probiyotik özellikler taşır. Düzenli tüketimde sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve sindirim sistemine sahip oluruz. Ancak yoğurt tüketirken yapılan bu hata hem besin değerini yok ediyor hem de yoğudun sulanmasına neden oluyor.

Halk TV'nin Posta'dan derlediği içeriğe göre, yoğurdun sulanmaması için yapılması gerekenler;

Yoğurt eğer çabuk sulanıyorsa yanlış tüketiyorsunuz demektir. Marketten aldığınız yoğurdu mutlaka tahta kaşıkla yoğurt kasesine koyun. Tahta kaşık sayesinde yoğurdunuz asla sulanmayacaktır. Aynı zamanda da yoğurdunuzun besin değerini yok etmemiş olacaksınız.

Yoğurdun sulanmaması için mayalama sıcaklığının doğru olması oldukça önemlidir. Yoğurt mayalanırken öncelikli olarak alınan sütün kaynatılması gerekmektedir. Süt kaynadıktan sonra ise mayalama sıcaklığı olarak bilinen 40-45 dereceye gelene kadar beklenilmesi gerekir.

Sütün mayalanması için sıcaklığı ayarlamak isteyen kişilerin sütü ölçme imkanı yoksa parmak ölçümü yapmaları da mümkündür. Süt ılıyınca serçe parmağınızı sütün içerine sokarak dokuza kadar sayabilirsiniz. Dokuza kadar saydığınız da tam dokuz dediğiniz an da parmağınız da yanma hissederseniz eğer ideal yoğurt mayalama sıcaklığını elde etmişsiniz demektir.

anshu-a-fis9p9etksw-unsplash.jpg

Yoğurt mayalamak için tercih edilen süte bağlı olarak da yoğurtta sünme ve sulanma gibi problemler ortaya çıkabilir. Tüm teknikleri doğru bir şekilde uygulamanıza rağmen mayaladığınız yoğurt da sünme ve sulanma gibi sorunların olması durumunda satın aldığınız sütü değiştirmeniz de önerilmektedir.

YOĞURDUN SULANMAMASI VE SÜNMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI?

Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.

Yoğurt mayalama işlemi sırasında tercih ettiğiniz mayanın da yoğurdun sünmesi üzerinde bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Mayalama işlemi sırasında tercih ettiğiniz maya, ev yoğurdu değil de hazır yoğurt ise yaptığınız yoğurtta sünme problemi ile karşılaşabilirsiniz.

Yoğurdun mayalanması için 5-6 saat oda sıcaklığında bekletmek yeterli olacaktır. Daha uzun süreli olan bekleme süresi ise yine sulanmaya sebep olabilecek etkenler arasında yer almaktadır. Sonrasında ise dolapta 1 gün süre ile dinlenmeye bırakılması oldukça önemlidir.

Yoğurdun sulanmaması için ayrıca tahta kaşın kullanıp, yoğurdu aldıktan sonra içinde çukur bırakmayın. Yoğurdun yüzeyini her zaman düz tutmaya özen gösterin.

YOĞURDUN SAĞLIĞA FAYDALARI - HER GÜN 1 KASE YOĞURT YERSEK NE OLUR?

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yoğurt, aynı zaman da adı ile özleşmiş Yunanistan'da da oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Yüzyıllardır sağlıktan doğal güzelliğe birçok alanda kullanılan yoğurt, muhteşem faydalarını günümüze kadar koruyarak gelmiştir.

christopher-campbell-kfcdflbu6za-unsplash.jpg

Kalorisi düşük olan yoğurdun sağlığa birçok faydası vardır. Habertürk'te yer alan habere göre, her gün 1 kase yoğurt yemenin sağlığa faydası oldukça fazladır. İşte yoğurdun bilenen sağlığa faydaları;

  • Kan basıncını düşürerek kalp sağlığına faydalıdır.
  • Birçok probiyotiği içinde barındırır. Bu sayede bağışık sistemini güçlendirir.
  • D vitamini eksikliği osteoporozun (kemik erimesi) en önemli etmenidir, bunu önlemek için her gün 1 kase yoğurt tüketilmesi gerekir.
  • Yoğurdun içinde protein, kalsiyum, fosfor, B1, B2 ve B12 vitaminleri vardır. Bu vitamine ihtiyaç duyanlar günlük olarak tüketebilirler.
  • Büyüme ve gelişme çağındakilerin diş ve kemik gelişimi için önemli bir yardımcıdır.
  • İçinde magenzyum ve potasyum olduğu için kas ve sinir iletimleri için fayda sağlar.

Düzenli yoğurt yemek sigaranın zararlarını azaltır mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.

Her gün 1 kase yoğurt tüketmek akciğere iyi gelir mi? sorusunun cevabına gönül rahatlığıyla ‘iyi gelir’ diyebiliriz. Yapılan araştırmalara göre düzenli yoğurt tüketimi akciğer kanseri riskini %20 düşürüyor.

Yoğurdun cilde faydaları uzun bir liste olabilir. İçindeki laktik asit yüzdeki yorgunluğu alır. Haftada 2-3 kere maske şeklinde kullanılırsa cilde nemlendirici olarak fayda sağlar. Parlak, sağlıklı bir cilde sahip olup yaşlanma etkilerini azaltıcaktır.

Kaynak: halktv.com.tr - haberturk.com.tr