Baharın Sembolü Marteniçka Nedir? Ne zaman takılır? Nasıl Yapılır?

Baharın Sembolü Marteniçka Nedir? Ne zaman takılır? Nasıl Yapılır?

Eskilere dayanan ve baharın gelişini müjdeleyen marteniçka aslında Bulgaristan’da yaşayan insanlar tarafından yapılır.

Bulgaristan’a ait bir gelenek olan ve baharın gelişini temsil eden geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri martın gelmesi ile başlar. Kırmızı ve beyaz yün ipten yapılan marteniçka sağlık ve güç dilekleri ile insanlar tarafından birbirlerine hediye edilir. Eski dönemlerde nazardan ve hastalıklardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılmıştır.

Marteniçka Ne Zaman Takılır?

Mart aynın ilk günü marteniçkalar bileklere takılır ve mart sonuna kadar bu durum devam eder. Leylek ya da kırlangıç görünce bilekten çıkarılır ve çiçek açan bir ağaç dalına bağlanır. Kırmızı renkli ip sağlığı ve gücü temsil eder. Beyaz renkli ip ise uzun ömrü temsil eder. Marteniçka takılırken küçük dilekler tutulabilir. Mutlaka edilen dualar zamanı gelince kabul olacaktır.

 

Marteniçka Nasıl Yapılır?

Aslında satın alınmayan, el yapımı olarak yapılıp hediye edilen süs bileklikleridir. Tabi satın alabilirsiniz fakat işin keyifli ve geleneksel kısmı kendi yaptığınız ya da hediye edilen marteniçkaları takmaktır. Yapımı oldukça kolaydır. Bilek kalınlığından daha uzun olacak şekilde beyaz ve kırmızı ipler kesilir. Uçlarını birbirine bağladıktan sonra iki ip birbirine sarılır. Diğer uçlarına kadar sardıktan sonra düğüm atılır. İşte marteniçka yapmak bu kadar kolay.