Atina ve Üsküp arasında 'Makedonya' krizi çözülüyor

Atina ve Üsküp arasında 'Makedonya' krizi çözülüyor

Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya'nın (FYROM) yeni ismi konusunda Atina ile Üsküp arasında yaklaşık 30 yıldır süren ihtilaf sona eriyor.

İki ülke yönetimi, müzakereler sonunda sunulan üç isim olan "Yeni Makedonya", "Yukarı Makedonya" ve "Kuzey Makedonya"dan birini seçmeye yakın.

Uzlaşılması durumunda ülkede sonbaharda referandum yapılarak son sözü Makedon halkı söyleyecek. Yeni ismin kabul edilmesiyle Yunanistan ülkenin Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine karşı itirazlarını geri çekecek.

Üsküp'e AB ve NATO yolu açılacak
Atina ve Üsküp arasındaki diplomatik ilişkilerde başlıca kriz konularının başında gelen sorun Brüksel tarafından yakından takip ediyor. Zira Birliğin Batı Balkanlar'da izlediği genişleme politikası kapsamında ilişkiler yürüttüğü ve AB’ye aday ülke statüsüne sahip olan 'Makedonya'nın yakın dönemde tam üyeliği gündeme gelecek. Üsküp'ün bu çabaları Atina yönetimi tarafından engelleniyordu. Yunanistan müzakereler sırasında isim konusunda anlaşılması durumunda kullandığı veto yetkisinden vazgeçeceği sözünü verdi.

AB'ye üyelik başvurusunu 2004 tarihinde yapan Makedonya 2005'te adaylık statüsü kazandı. Avrupa Komisyonu bu ülke ile katılım müzakerelerine başlanması için ilk önerisini Ekim 2009'da yaptı.

Haberin devamı için http://tr.euronews.com