Yabani Sarımsak Nelere Faydalıdır?

Yabani Sarımsak Nelere Faydalıdır?

Yapılan araştırmalar, yabani sarımsak veya diğer adıyla ayı sarımsağının sağlığa sayısızı faydasını ortaya çıkardı. Peki yabani sarımsak otu nelere faydalı? Yabani sarımsak nasıl tüketilmeli?

Dağ sarımsağı, yabani sarımsak, orman sarımsağı veya ayı sarımsağı olarak adlandıran, kuzu kulağına benzeyen, ancak daha uzun ve sarımsak tadı olan dağ sarımsağı otunun sağlığa faydaları, yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlandı.

Yapılan araştırmalar, genelde Balkanlarda, Rusya'da, Ukrayna'da ve ülkemizde de dağlık ve yüksek rakımlarda yetişen yabani sarımsak otunun özellikle mide, sindirim ve dolaşım sistemi üzerindeki olumlu etkisini ortaya koydu.

Yabani Sarımsak Otunun Sağlığa Faydaları

Yabani sarımsak otunun sağlığa faydaları şunlardır;

Sindirim Sistemini Düzenler

Ayı sarımsağı, midesi hassas kişiler tarafından da güvenle tüketilebilir. İçerisinde barındırdığı bileşenler sayesinde gaz, bağırsak kurdu, kabızlık ve mide şişliğini önler.

Damar Sertliğini Giderir

Ayı sarımsağı, başta zihin açıcı özelliğinin olmasının yanı sıra atardamar sertliğini de önler. Ayrıca atardamar sertliğinin yol açabileceği baş dönmesi, kafada basınç hissi ve soluk alma güçlünü giderir.

Kanı Temizler

Ayı sarımsağı, kan temizleyici özelliğe sahiptir. Kanda detoks etkisi yaratarak kandaki toksinleri vücuttan atar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Özellikle üst yolunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere bütün kış hastalıklarına karşı koruma görevi görür.

Öksürüğü Keser

Ayı sarımsağı, kronikleşmiş öksürük tedavisinde de kullanılır. Ayıca balgam atılımını ve göğüsün yumuşamasına yardımcı olur. Üst yolunum yolu enfeksiyonunun yol açtığı nefes alma zorluğuna da iyi gelir.

Demir Seviyesini Korur

Ayı sarımsağı tüketimi, demirin vücut tarafından alımına yardımcı olarak hücrelerdeki demirin tekrar dolaşıma girmesine yardımcı olur.

Ayı Sarımsağı Nasıl Tüketilir?

Ayı sarımsağı tüketmenin birçok yolu vardır. Bunlardan bazıları; süt ile karıştırarak, tentür yaparak veya çeşitli yeşil sebzelerle salata hazırlayaraktır.

Ayı Sarımsağı Tentür Tarifi

Ayı sarımsağı ve köklerini ince ince doğrayarak cam bir şişeye bastırmadan doldurun. Üzerini örtecek kadar temiz su ilave edin ve şişenin ağzını kapatın. 14 gün süresince güneş gören veya sıcak bir ortamda ara ara çalkayarak bekletin.

Süre sonunda süzgeçten geçirerek başka bir kaba aktarın. Ayı sarımsağının posasını da iyice sıkın. 2 gün daha beklettikten sonra bir kez daha süzün. Herhangi bir temiz koyu renkli şişeye aktarın.

Çaya, suya veya doğrudan olmak üzere 10-12 damla arası tüketebilirsiniz.

Ayı Sarımsağı Süt Tarifi

Ayı sarımsağını ince ince doğradıktan sonra üzerine sıcak su dökün. 1-2 saat beklettikten sonra küçük yudumlarla tüketin.